Cara Mudah Mee Rebus Terengganu

Mee Rebus Terengganu. Resepi Mee Rebus Terengganu (Sedap Mengancam) Sedapnya kalau dapat makan mee rebus terengganu petang ini. Penggemar mee rebus terengganu sila mendekat kerana kami ada resepi mee rebus terengganu lazat. Cara Buat Mee Rebus Terengganu Terdapat pelbagai variasi masakan untuk mee rebus.

Resepi mee rebus terengganu ori saya dapat dari saudara yang menetap di sana. Resepi mee rebus terengganu tanpa kiub pati ayam tau. Habis licin kuah dihirup anak-anak dan suami.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee Rebus Terengganu Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Resepi Mee Rebus Terengganu (Sedap Mengancam) Sedapnya kalau dapat makan mee rebus terengganu petang ini. Penggemar mee rebus terengganu sila mendekat kerana kami ada resepi mee rebus terengganu lazat. Cara Buat Mee Rebus Terengganu Terdapat pelbagai variasi masakan untuk mee rebus.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Cara Mudah Ayam masak beriani #RayaHighTea #terengganu

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Rebus Terengganu:

  1. Sediakan of ❤ 2 paket mee kuning – di celur.
  2. Ambil of ❤ 4 biji bawang merah.
  3. Pastikan of ❤ 3 biji bawang putih.
  4. Pastikan of ❤ 1/2 biji tomato.
  5. Ambil of ❤ 1 sudu besar serbuk lada hitam.
  6. Sediakan of ❤ 3-4 ketul dada ayam – di potong kecil.
  7. Ambil of ❤ 8 cawan air.
  8. Sediakan of ❤ 1 ketul kiub ayam.
  9. Sediakan of ❤ 5 sudu besar sos cili.
  10. Sediakan of ❤ 5 sudu besar sos tiram.
  11. Sediakan of ❤ 3-4 biji telur.
  12. Pastikan of ❤ 1 paket fish ball.
  13. Ambil of ❤ 1 pokok sawi.
  14. Ambil of ❤ 1 lobak – di potong kecil.
  15. Ambil of ❤ 2 sudu teh garam @ secukupnya.
  16. Ambil of ❤ 1 sudu besar gula pasir.
  17. Ambil of ❤ limau kasturi secukupnya.
  18. Sediakan of Sambal Kicap.
  19. Sediakan of ❤ 3-4 tangkai cili api.
  20. Pastikan of ❤ 2 biji bawang putih.
  21. Sediakan of ❤ 1/2 cawan kicap.
  22. Sediakan of ❤ 3 sudu besar sos cili.

Selain resepi mee rebus terengganu, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. MaDiHaA ucapkan terima kasih untuk resepi mudah ni ye.

Langkah Penyediaan untuk memasak Mee Rebus Terengganu:

  1. Blend bawang merah, bawang putih & tomato. Kemudian, campur dgn serbuk lada hitam.
  2. Tumis bahan2 blend hingga masak. Kemudian, masukkan ayam. Kacau seketika.
  3. Masukkan air, kiub ayam, sos cili & sos tiram. Kacau hingga mendidih. Sepatutnya sos cili dgn sos tiram ni di campur selepas tumis bahan2 blend tapi saya terlupa..al-maklum laa dah lama tak buat😆😅 tapi boleh juga di campur selepas masukkan air ni..tak menjejaskan rasanya pun..hehe…
  4. Potong sayur2. Kemudian, masukkan carrot, fish ball, garam & gula. Jika nak campur fish cake pun boleh..tapi saya tak berapa menyukainya 😅.
  5. Bila sudah mendidih, masukkan telur satu-persatu. Jangan di kacau lagi. Setelah agak telur masak, baru di kacau..
  6. Akhir sekali, masukkan sawi. Kacau sekejap & tutup api.
  7. Sambal Kicap- Tumbuk bawang putih & cili. Kemudian, campur kicap & sos cili.
  8. Celur mee kuning sekejap. Letak dlm mangkuk. Kemudian tuang kuah yg telah masak tadi. Picit limau kasturi..sedia utk di makan.
Baca Juga >  Langkah Nasi Dagang Terengganu

Rasanya inilah resepi Mee Rebus paling mudah sekali. Mee rebus is one of the many noodles dishes popular in Malaysia. It is yellow noodles served with a thick spicy potato-based gravy and garnished with a hard-boiled egg, spring onions, bean sprouts, fried shallots, tau kwa (dried/ fried beancurd) and lime juice. Jangan Lupa Subsribe Channel Ini Untuk Mendapatkan Menu² Yang Simple Dan Yang Penting #janjisedap Resepi Mee Rebus Terengganu – Kisah Terengganu, mengambil peluang ini untuk mencuba resepi dari Kak Nor yang benar-benar orang-orang Terengganu yang mengapa ia lahir, tumbuh & tinggal di Terengganu sehingga kini. Mula-mula kami ingat nak beli siap jer dekat kedai, tapi memandangkan dekat rumah dah ada bahan-bahan nak buat Mee Rebus Terengganu ni jadi buat sendiri la.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *