Langkah Asam Pedas Johor Kepala Ikan

Asam Pedas Johor Kepala Ikan. Asam pedas kepala ikan (Johor) Oleh MyResipi. Di Johor, asam pedas yang dicampur sawi jeruk boleh dikatakan agak biasa. Kepala ikan tu dipotong pada beberapa bahagian, diperap dengan jus limau nipis untuk beberapa ketika kemudian dibilas hingga bersih.

Kali ni ita masak asam pedas kepala ikan merah bersama sawi jeruk asin. Terpulanglah kan nak letak sawi jeruk boleh. tak letak pun tak apa. Tapi kalau asam pedas orang Johor, kebiasannya akan di letakkan sawi jeruk asin ni. baru lah kick!

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Asam Pedas Johor Kepala Ikan Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Asam pedas kepala ikan (Johor) Oleh MyResipi. Di Johor, asam pedas yang dicampur sawi jeruk boleh dikatakan agak biasa. Kepala ikan tu dipotong pada beberapa bahagian, diperap dengan jus limau nipis untuk beberapa ketika kemudian dibilas hingga bersih.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Cara termudah Asam Pedas Melaka kepala Ikan

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Asam Pedas Johor Kepala Ikan:

  1. Sediakan of Bahan Kisar/Tumis.
  2. Ambil 8-10 of tangkai cili kering.
  3. Pastikan 1 of inci halia.
  4. Pastikan 2 of biji bawang besar.
  5. Ambil 5-6 ulas of bawang putih.
  6. Ambil of Bahan Pelengkap.
  7. Pastikan of Asam jawa dalam 2 sudu besar – di ambil airnya.
  8. Sediakan 5-6 of tangkai bendi.
  9. Sediakan 1 of genggam daun kesum.
  10. Ambil 2 of biji tomato – di belah empat.
  11. Ambil of Bahan Lain.
  12. Pastikan 2-3 of sudu kecil garam.
  13. Ambil 2-3 of sudu besar gula.
  14. Sediakan of Bahan Utama.
  15. Sediakan 1 of ekor kepala ikan merah.

Assam Pedas, or literally "sour spicy," is a classic Malaysian dish. Ask any home cooks in Malaysia-Malay, Chinese, or Indian-and you are bound to get various recipes for Assam Pedas. Everyone has their own interpretation for this favorite dish and there are endless adaptations; suffice it to say, it's sour, fiery hot, and tastes extraordinarily satisfying… Mengikut pengalaman saya menyediakan asam pedas ala Johor, bahan-bahan asasnya sangat ringkas. Dan, daripada perbualan saya dengan seorang warga tua yang cintakan masakan asam pedas, sebenarnya asam pedas Johor tak perlu letak pelbagai bahan perisa tambahan seperti belacan, bunga kantan, ataupun tomato.

Cara-cara untuk memasak Asam Pedas Johor Kepala Ikan:

  1. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak..
  2. Masukkan air asam jawa dan daun kesum.
  3. Masukkan bendi, kepala dan isi ikan. Biar mereneh mesra. Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa sendiri ya..
  4. Tutup api taburkan tomato dan dah siap!! Senang ajeee pun!.

Sebetulnya, lauk seperti Asam Pedas, dimakan selepas sehari lagi sedap dan berasa. Kalau di restoran Melaka, diasingkan kuah dan ikan. Ketika hendak dihidangkan, baru diletak ikan sebab tak mahu ikan yang lembut menjadi hancur. Tapi kalau kita masak di rumah, kena berhati hati jer bila menceduk supaya ikan tidak hancur. Asam Pedas Johor ialah sejenis masakan Melayu yang sangat terkenal di negeri selatan semenanjung Malaysia itu.

Baca Juga >  Cara termudah Tomyam Kung (Udang)

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *