Panduan Langkah demi Langkah Mee Kari Nyonya

Mee Kari Nyonya. Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Nyonya Curry Mee usually comes with sambal. So simple fry plain sambal to go with the curry mee if you wish too. Jom CikDyg nak share dengan hampa resepi mudah mee kari nyonya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe.

Mee Kari Nyonya Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Terengganu

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Nyonya:

  1. Sediakan 3 of bungkus mee kuning.
  2. Sediakan 2 keping of Dada Ayam (400 gm).
  3. Ambil 400 ml of santan.
  4. Pastikan 2 of sudu besar serbuk kari ayam/daging.
  5. Sediakan 4 of sudu besar pes mee kari.
  6. Pastikan 5 of biji bawang merah.
  7. Ambil 2 ulas of bawang putih.
  8. Pastikan 4 of sudu minyak.
  9. Sediakan 1 of paket fishball (150/200gm).
  10. Pastikan 3 keping of Tauhu basah.
  11. Ambil 4 keping of Tauhu Kering.
  12. Sediakan 1 of paket Cendawan Enoki (150gm).
  13. Ambil 6 of biji telor Ayam.
  14. Pastikan 2 of ikat Sawi hijau (300 gm).
  15. Ambil 2 of litter air.
  16. Ambil 2 of sudu besar garam.

Sesuai untuk yang takdak idea nak masak apa tapi tekak dah jemu nak makan nasi. Resepi Mee Kari Nyonya Yang Sedap Dan Simple. Hari ini ada pameran hartanah dan saya pun terlibat. Saya sekadar memenuhi aktiviti jual rumah sambil bertemu rakan-rakan dalam line yang sama iaitu developer.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Nyonya:

  1. Mula kita rebus ayam hingga masak. Kemudian carik-carikkan isi ayam tadi. Ketepikan. Mee kuning di celur dengan air panas mendidih sekejap saja, dalam 3-4 minit. Rebus telor juga. Sawi hijau juga dicelur. Ketepikan..
  2. Dalam periuk lain. Masokkan minyak, tymis bawang merah, bawang putih hingga wangi. Tambah serbuk kari ayam/daging berserta pes mee kari..
  3. Bila semua bahan-bahan telah masak elok, masokkan air serta santan..
  4. Bila kuah telah mendidih, masokkan bahan-bahan yang dipotong kecil. Seperti tauhu basah, fishball, tauhu kering, cendawan enoki serta isi ayam tadi..
  5. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidangkan..
Baca Juga >  Bagaimana 🍜🦐Mee rebus udang

Mee kari nyonya Jadi orang dapur selalu pening memikirkan apa yang nak dimasak. Haritu berkira-kira nak masak mee kari tetapi teragak pula nak bereksperimen buat kuah kari campur dengan kuah laksa nyonya. Saya amat meminati sambal mee kari di Little Penang Cafe kat Mid Valley tuuu. Jadi saya pun masaklah sambal yang ada persamaan rasa begitu. Seisi keluarga sukakan sambal udang kering ni dan menjadikan Mee Kari Nyonya saya semakin sedap dan berlemak.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *