Cara termudah Telur Goreng Asam Jawa

Telur Goreng Asam Jawa.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Telur Goreng Asam Jawa Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Telur Goreng Asam Jawa:

  1. Sediakan 2 of biji telur ayam.
  2. Pastikan of Minyak untuk mengoreng secukupnya.
  3. Pastikan of Kuah Asam.
  4. Sediakan 2 ulas of Bawang Merah(hiriskan).
  5. Pastikan 1 tbsp of asam Jawa.
  6. Sediakan of Secubit garam.
  7. Sediakan 100 ml of air.
  8. Pastikan 1 tbs of serbuk secukup rasa.
  9. Ambil of Secubit brown sugar (optional)gula putih pun boleh.
  10. Ambil 2 of biji cili padi(hiriskan)ikut selera nak banyak mana.
  11. Ambil of Minyak untuk menumis secukupnya.

Langkah Penyediaan untuk memasak Telur Goreng Asam Jawa:

  1. Sediakan bahan-bahannya.
  2. Mula mula sekali gorengkan telur, dah nama menu pun telur goreng kan.. 😁. Tapi sebelom mengoreng tu pastikan basuh dulu telur ayam korang, untuk menghilang "Kotoran" yang melekat kat telur. Dah kata kotoran kenalah hilangkan, gamak ke nak makan 😂,hihi goreng telur hingga masak, ikotlah selera nak setengah masak ke, gareng ke atau macam mana pon boleh…
  3. Telur yang dah goreng ketepikan, lalu,bancuhkan asam jawa bersama air.. Kacau rata ketepikan.Lepas itu tumiskan bawang yang dah di hiris sampai naik bau dan agak layu..
  4. Telah bawang dah agak layu,dan berwarna agak gelap. Gelap bukan garing ya.. Hihi jangan tumis bawang macam nak buat bawang Goreng ye kawan2 🤭😅. Lepas tu bolehlah tuangkan air asam jawa kita, api kecik je tau,lalu perasakan dengan garam, serbuk secukup rasa. Cukup ke rasa tu? Nak pedas masukan la cili padi yang dah potong,kalau suka pedas masukan banyak mana pun 😂..
  5. Bila kuah asam dah agak mendidih masukan telur yang dah goreng tadi. Tunggu seminit, tutup api dan bolehlah di hidang. 😚.
  6. Inilah dia Telur Goreng Asam Jawa siap sedia untuk di nikmati, menu yang mudah dan ringkas. Selamat mencuba 😚.
Baca Juga >  Cara Mudah Paru Goreng Berlado

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *