Cara Mudah Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak)

Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak). Resipi sedap dan mudah untuk Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak). Teringat zaman sekolah masa susuk asrama dulu. Waktu balik hujung minggu di rumah, bila tiba waktu bakik semula ke asrama.

Berbalik pada Sambal Tempoyak, rahsianya ialah penggunaan isi durian yang baru yang masih manis. Buang biji dan hancurkan isi durian, masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Kalau dah lama ianya menjadi masam seperti tempoyak.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resipi sedap dan mudah untuk Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak). Teringat zaman sekolah masa susuk asrama dulu. Waktu balik hujung minggu di rumah, bila tiba waktu bakik semula ke asrama.

Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak) Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Sambal Tumis Lala

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak):

  1. Sediakan 2 of genggam ikan bilis – digoreng garing.
  2. Ambil 2 of biji Bawang besar.
  3. Sediakan 3 of sudu besar tempoyak.
  4. Pastikan 1 of Tangkai Daun Kesum.
  5. Sediakan of Lada kecik – ikut kepedasan.
  6. Pastikan of minyak masak utk menumis.
  7. Sediakan of Garam secukup rasa.

Dah tak sedap untuk sambal ini. Jadi dalam dua atau tiga hari masih sedap dibuat sambal ini. Kalau tiba-tiba rasa kurang berselera, cuba buat sambal ni. Bayangkan korang makan nasi panas dengan sambal tempoyak bilis petai ni.

Langkah Penyediaan untuk memasak Sambal Lodeh Mak (Sambal bilis tempoyak):

  1. Tumis bawang besar dan lada kecik hingga layu.
  2. Masukkan tempoyak dan sedikit air, kacau hingga rata, dan goreng hingga agak pekat.
  3. Masukkan daun kesum dan sedikit garam.
  4. Tutup api dan biar sedikit sejuk (supaya ikan bilis yg dimasukkan nanti kekal garing).
  5. Masukkan ikan bilis, gaul kaup kan bahan tempoyak tadi bersama ikan bilis hingga rata.. dan sedia dihidang.

Kemudian ada pula telur goreng mata yang kuningnya cair. Itu sudah cukup untuk menaikkan selera. Seperti sambal-sambal lain, petua untuk menyedapkan sambal adalah anda perlu tumis lama sambal tu supaya […] Sambal is an Indonesian chili sauce or paste typically made from a mixture of a variety of chili peppers with secondary ingredients such as shrimp paste, garlic, ginger, shallot, scallion, palm sugar, and lime juice. Sambal is an Indonesian loan-word of Javanese origin (sambel). It is native to the cuisines of Indonesia, and popular in Malaysia, Sri Lanka, Brunei and Singapore.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Baca Juga >  Cara Mudah Sambal Tuna Patty

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *