Cara Mudah Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis

Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis. Buy Groceries at Amazon & Save. Buy Indonesian Nasi Goreng Mix Instant Nasi Goreng (Fried Rice) masukkan karot, kemudian masukkan sotong dan diikuti telur dan cendawan, kacau hingga telur menjadi hancur. Masukkan pula nasi yang telah dilerai-leraikan dan kacau sehingga semua bahan menjadi sekata.

Che Nom guna cendawan tiram yang dicarik kasar dalam resepi ini. Apa yang istimewa adalah aroma daripada cendawan yang digoreng bersama nasi memberikan kelainan kepada nasi goreng ini. Pastikan cendawan adalah segar dan lebihkan cili padi supaya dapat mengimbangi rasa nasi goreng.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Buy Groceries at Amazon & Save. Buy Indonesian Nasi Goreng Mix Instant Nasi Goreng (Fried Rice) masukkan karot, kemudian masukkan sotong dan diikuti telur dan cendawan, kacau hingga telur menjadi hancur. Masukkan pula nasi yang telah dilerai-leraikan dan kacau sehingga semua bahan menjadi sekata.

Baca Juga >  Langkah Nasi Goreng Jagung

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis:

  1. Sediakan 1 1/2 of pot beras.
  2. Ambil of Air secukupnya untuk tanak nasi.
  3. Ambil 2 of senduk cili kisar + bawang, bawang putih & belacan.
  4. Sediakan 1 of sudu kecil garam.
  5. Ambil of Segenggam cendawan butang.
  6. Sediakan of Segenggam ikan bilis.
  7. Ambil 2 of biji telur ayam.
  8. Ambil 2 of senduk kecil minyak masak.
  9. Sediakan 2 of sudu besar kicap masin.

Hari ni aku nak kongsikan cara-cara untuk menyediakan Nasi Goreng Cendawan Daging Black Pepper. Nasi goreng (English pronunciation: / ˌ n ɑː s i ɡ ɒ ˈ r ɛ ŋ /), literally meaning "fried rice" in both the Indonesian and Malay languages, is an Indonesian rice dish with pieces of meat and vegetables added. It can refer simply to fried pre-cooked rice, a meal including stir fried rice in a small amount of cooking oil or margarine, typically spiced with kecap manis (sweet soy sauce. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga garing.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Goreng Cendawan & Ikan Bilis:

  1. Tanak nasi atas api. Haaaa kita masak nasi cara ol skool tau, pakai periuk je. Minggu depan kita tunjuk cara-caranya bagi yang tak reti nak masak nasi tanpa periuk nasi letrik tu..
  2. Sementara nak tunggu nasi masak, rendam ikan bilis dalam 5 minit sebelum bilas bersih-bersih, cuci telur & potong cendawan..
  3. Bila air dah kering dalam periuk nasi, tutup api dan tutup periuk dengan penutup. Ketepikan..
  4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis hingga garing..
  5. Bila dah garing, angkat ikan bilis dan letak atas tisu dapur untuk serap minyak berlebihan. Guna balik minyak menggoreng ikan bilis tadi untuk menumis cili kisar..
  6. Bila cili dah garing, tambah kicap masin sikit. Tambah juga garam dan kacau rata-rata..
  7. Masukkan cendawan ke dalam kuali dan kacau rata-rata hingga cendawan masak..
  8. Masukkan nasi ke dalam kuali dan kacau rata-rata sehingga sebati sejiwa..
  9. Bila dah sebati, buat lubang di tengah kuali dan pecahkan telur ke dalam lubang tu. Biarkan dalam beberapa saat sebelum kacau telur tu rata-rata dengan nasi yang dah digoreng..
  10. Last sekali, masukkan ikan bilis dan gaul rata-rata. Kita masukkan ikan bilis last sekali supaya bila makan tu masih terasa kegaringan krup krap ikan bilis tu..
  11. Dah siap! Apa lagi, ngap lah! Jangan lupa baca Bismillah dulu untuk mengelakkan syaitonnirrajim join makan sekali..
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Goreng Sos Korea Adabi Pressure Cooker/Rice Cooker

Ikan bilis, cendawan dan garam secukup rasa. Nasi Goreng is the popular Indonesian fried rice which is traditionally served with a fried egg. I love the unique dark brown, caramelised colour of the rice! Cendawan juga amat sedap bila digoreng bersama nasi. Dengan menggunakan bahan-bahan seperti cili api dan lada hitam ia memberi rasa 'kick' yang menarik.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *