Cara termudah Nasi Hujan Panas

Nasi Hujan Panas. Nasi hujan panas merupakan 'nasi minyak' di negeri Terengganu. Nasi ini disediakan dengan minyak sapi dan marjerin atau minyak sapi juga boleh digunakan sepenuhnya. Hidangan ini lazimnya digandingkan dengan gulai/kari ayam, atau kurma daging dan kurma ayam.

Resepi nasi hujan panas ni Sheila Rusly padankan dengan Ayam Rendang. Nak baca resepi Ayam Rendang sheila Rusly pula boleh klik sini ye : Resepi Rendang Raya Sedap. Kalau anda nak beli guna kuali Tefal ni, boleh tengok di Tefal Cookware set.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi hujan panas merupakan 'nasi minyak' di negeri Terengganu. Nasi ini disediakan dengan minyak sapi dan marjerin atau minyak sapi juga boleh digunakan sepenuhnya. Hidangan ini lazimnya digandingkan dengan gulai/kari ayam, atau kurma daging dan kurma ayam.

Nasi Hujan Panas Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Hujan Panas:

  1. Pastikan 3 cawan of beras- rendam 20 minit dan di bilas bersih.
  2. Ambil 1 of sudu minyak masak.
  3. Ambil 1 of sudu minyak sapi.
  4. Sediakan 2 cawan of air.
  5. Sediakan 1 cawan of susu cair.
  6. Pastikan of Pewarna.
  7. Pastikan of Bawang goreng untuk hiasan.
  8. Sediakan of Garam secukup rasa.
  9. Pastikan of Rempah tumis.
  10. Pastikan 1 of kulit kayu manis.
  11. Sediakan 3 of biji bunga lawang.
  12. Pastikan 3 of biji cengkih.
  13. Sediakan of Beberapa biji pegaga.
  14. Pastikan 1 helai of daun pandan.
  15. Pastikan of Rempah kisar.
  16. Pastikan 2 ulas of bawang putih.
  17. Pastikan 3 of biji bawang merah.
  18. Sediakan 1 of inci halia.
  19. Pastikan of Hiasan.
  20. Ambil of Kacang badam.
  21. Sediakan of Kacang gajus.
  22. Pastikan of Kismis.

Masak guna kuali Tefal ni best ok. Tak melekat dan masakan pun tak hangit. Sesekali tekak ni teringin nak makan yang special sikit. Tambah-tambah lagi masa musim perayaan kan… Apa kata kita cuba resepi nasi hujan panas yang colourful ni.

Cara-cara untuk memasak Nasi Hujan Panas:

  1. Tumis rempah tumisan sehingga naik bau..
  2. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak..
  3. Masukkan 1 cawan susu cair dan 2 cawan air biasa. Biarkan ia sehingga mendidih. Tuang tumisan tadi ke dalam beras yang sudah di basuh bersih..
  4. Taburkan kacang badam, kacang gajus dan kismis. Gaul rata dan masak mcm biasa menggunakan rice cooker..
  5. Siap untuk di hidangkan. Sedap di makan bersama ayam masak merah/rendang ayam/daging masak hitam..

Memang cantik kejadiannya dan berselera tengok. Nasi ni boleh dipadankan dengan ayam masak merah, kuah kari, dalca dan sebagainya. Nasi minyak hujan panas sedap dimakan dengan ayam masak merah. Namun, pernah tak dengar ada yang kata nasi minyak yang sedap adalah nasi minyak yang boleh dimakan begitu sahaja. Maknanya nasi minyak itu sendiri sudah cukup lengkap rasanya.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Single Cikayu #KCHUP

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *