Langkah Mee Kari Apa Adanya

Mee Kari Apa Adanya. Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Nak masak apa yang simple tapi sedap?" Kadang-kadang tetamu nak datang bagi short notice, kita pun tak ada idea nak sediakan menu yang menarik.

Bahan hiasan lain macam sawi , taugeh dan cili merah semua aku tak hidang sebab semua rumah takder stok baik kat rumah masing-masing dan pasar. Tapi sebab gigih jugak nak hidang kat tetamu sekali teringin nak makan mee kari sendiri masak , maka guna jerlah apa yang ada. Ok, berbalik pada menu open house – Kot ada yang buntu nak masak apa esok, apakata try masak Mee Kari Style Nina yang mudah lagi simple ni.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee Kari Apa Adanya Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Nak masak apa yang simple tapi sedap?" Kadang-kadang tetamu nak datang bagi short notice, kita pun tak ada idea nak sediakan menu yang menarik.

Baca Juga >  Langkah Resepi Mee kari mudah anis style

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Apa Adanya:

  1. Ambil 2 of ketul ayam [potong kiub].
  2. Pastikan 1 1/2 of cwn santan.
  3. Ambil 3 of cwn air [ikut kepekatan kuah masing].
  4. Ambil 2 sudu makan of serbuk kari daging ADABI.
  5. Sediakan 1 of biji bawang besar [kisar].
  6. Ambil 2 ulas of bawang putih [kisar].
  7. Sediakan 1 of tangkai daun kari [jika ada].
  8. Pastikan 1 of btg kulit kayu manis.
  9. Ambil 2 of kuntum bunga lawang.
  10. Ambil 2 of biji ketumbar.
  11. Pastikan 5 of ketul tauhu kering.
  12. Sediakan 4 of biji bebola ikan.
  13. Pastikan 1 of paket kecil mee kuning [numee].
  14. Pastikan of Bawang goreng [untuk hiasan].
  15. Sediakan 1/2 sudu makan of gula.
  16. Pastikan 1 of sudu kecil garam.
  17. Sediakan of Secubit serbuk perasa.
  18. Sediakan of Sayur sawi, taugeh [celur],cili besar [potong] saya tak ada.
  19. Ambil 2 of biji telur rebus.

Isi nya pula terpulang pada individual. Resepi Mee Kari Ayam Ringkas Dan Sedap – Saya rasakan menu paling kerap dimasak sepanjang tahun ini adalah mee kari. Saya agak pandai memasak mee kari, itu pun setelah banyak kali cuba dan cuba lagi. Sejak tiga tahun lepas, hampir setiap bulan saya pernah memasak mee kari.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Apa Adanya:

  1. Tumiskan bahan kisar,kulit kayu manis, bunga lawang dan biji ketumbar sehingga naik bau..
  2. Masukkan ayam dan kacau sekata dengan bahan tumis..
  3. Masukkan sedikit air dan rempah kari. Kacau rata dan biarkan naik minyak..
  4. Masukkan air, tauhu kering, bebola ikan dan santan..
  5. Biarkan sehingga mendidih dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Tutup api..
  6. Didihkan air dan celurkan mee kuning. Toskan dan bolehlah dihidangkan dengan kuah dan ditaburkan bawang goreng. Siap..
Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Ubi Keledek

Kerana ita dan anak-anak cukup mengemari mee kari. setiap kali ita merasa mee kari yang enak ita tidak akan teragak-agak untuk bertanya apakah rahsianya. dan ita akan olah semula resepi dan akhirnya ita dapat lah resepi yang telah lama ita gunakan setiap kali ita menyediakan mee kari. Jom kita masuk dapur dan ita tunjukkan caranya. Resepi Mee Kari Sedap dan Mudah Dimasak namanye. Bahan – Bahan A : Perlu dicelur dengan air panas mendidih. Mee berkuah ini di katakan berasal dari Fuji Cina dan di bawa serta di perkenalkan ke Tanah Melayu oleh pedagang-pedagang Cina.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *