Bagaimana Nasi Goreng Cili Kering + Belacan

Nasi Goreng Cili Kering + Belacan. Kalau makan di luar saya suka order menu ni. Memang sedap sangat nasi goreng belacan, tapi kadang-kadang daging masak kicap yang di sertakan bersama nasi ini agak liat dan membantutkan selera makan. Kalau masak sendiri di rumah tentu lebih puas dan boleh ubah resepinya mengikut selera sendiri.

It can refer simply to fried pre-cooked rice, a meal including stir fried rice in a small amount of cooking oil or margarine, typically spiced with kecap manis (sweet soy sauce. Hari ni saya nak share satu resepi yang sedap dan simple untuk hidangan cepat dan pantas iaitu nasi goreng belacan. Saya buat nasi goreng belacan ni lebih kurang nasi goreng cili padi tapi dengan tambahan belacan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Goreng Cili Kering + Belacan Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Kalau makan di luar saya suka order menu ni. Memang sedap sangat nasi goreng belacan, tapi kadang-kadang daging masak kicap yang di sertakan bersama nasi ini agak liat dan membantutkan selera makan. Kalau masak sendiri di rumah tentu lebih puas dan boleh ubah resepinya mengikut selera sendiri.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Goreng Kantan

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Goreng Cili Kering + Belacan:

  1. Sediakan of Nasi putih yang telah sejuk.
  2. Pastikan of Cili kering (buang biji, rendam air panas).
  3. Sediakan of Bawang putih.
  4. Sediakan of Bawang merah.
  5. Sediakan of Ikan bilis.
  6. Sediakan Sedikit of belacan.
  7. Ambil of Telur.

Nak dapatkan nasi goreng belacan yang sedap, pastikan kita guna belacan yang sedap. -Masukkan sayur yang korang sediakan, kemudian masukkan nasi dan gaul rata. Perasakan dengan garam tapi jangan bnyk k sebab ikan bilis dan belacan dah ada masin dia sendiri. Bawah ni step by step penyediaan nasi goreng cili kering. Resepi Nasi Goreng Kampung Belacan Pedas Dan Sedap Giler.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Goreng Cili Kering + Belacan:

  1. Tumbuk cili kering, bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan belacan..
  2. Goreng telur hancur terlebih dahulu. Ketepikan..
  3. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau & sedikit pecah minyak..
  4. Masukkan nasi putih dan telur hancur. Gaul sebati.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap!.

Nasi goreng kampung belacan bini yang masak. Meh sekarang kita layan resepi nasi goreng ikan bilis ala kampung yang sedap ini. Rasa cili kering yang kasar kasar memberikan perbezaan rasa dengan nasi goreng lain yang dimasak dengan cili merah atau cili boh. Saya juga ada menyediakan video di Azie Kitchen youtube channel. Harapan saya siapa yang membaca blog ini akan lebih faham dan lebih jelas selepas melihat video yang saya sediakan.

Baca Juga >  Langkah Nasi Goreng ‘Dah Rasa Nak Lagi’

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *