Cara termudah Nasi Ayam Simple

Nasi Ayam Simple. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Ada lebihan nasi tak habis, jangan membazir, kita buat nasi goreng. Macam – macam resepi dah nasi goreng sekarang ini termasuklah resepi nasi goreng ayam. Dah siap pon Nasi Ayam kita.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Ayam Simple Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Langkah Nasi Ayam Pemalas

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Ayam Simple:

  1. Pastikan of Air Rebusan Ayam.
  2. Ambil of Setengah Ekor Ayam.
  3. Ambil 4 of sekawan.
  4. Pastikan of Seinci Halia (ditumbuk).
  5. Ambil 6 Ulas of Bawang Putih (ditumbuk).
  6. Sediakan of Separuh Biji Bawang Merah yang dihiris.
  7. Pastikan of Air Secukupnya.
  8. Ambil Sedikit of Minyak.
  9. Pastikan of Bahan Sup.
  10. Ambil of Air Rebusan Ayam.
  11. Pastikan of Bawang Goreng.
  12. Ambil Daun of Sup.
  13. Sediakan 1 of kiub ayam.
  14. Pastikan of Bahan Nasi.
  15. Sediakan 3 of cup Beras.
  16. Sediakan of Bawang Putih + Halia (ditumbuk).
  17. Pastikan Sedikit of Minyak/Marjerin.
  18. Pastikan of Air Rebusan Ayam secukupnya.
  19. Sediakan Sedikit of serbuk kunyit (untuk warna yang cantik).
  20. Sediakan 1 of kiub ayam/perasa/garam.
  21. Pastikan of Bahan Perapan Ayam.
  22. Ambil of Ayam yang dah direbus.
  23. Sediakan of Sos tiram.
  24. Ambil of Kicap Manis.
  25. Ambil of Madu (jika ada).
  26. Pastikan Sedikit of Perasa/Garam.
  27. Ambil of Bahan Kuah Hitam.
  28. Sediakan of Kuah Perapan Ayam.
  29. Pastikan of Sesudu sambal kicap (jika suka pedas).
  30. Sediakan of Bahan Sambal Merah.
  31. Sediakan 4 ulas of Bawang Putih.
  32. Ambil 3 batang of Cili Besar Merah.
  33. Sediakan of Cili Padi (ikut suka tahap kepedasan masing2).
  34. Ambil 2 of biji Limau Kasturi (ambil air perahan dan kulit nya sekali).
  35. Pastikan of Akar daun ketumbar (jika ada).
  36. Pastikan of Air Rebusan Ayam.
  37. Pastikan of Perasa/Garam/Gula secukupnya.
  38. Pastikan of Bahan Hiasan.
  39. Pastikan of Timun.
  40. Ambil of Tomato.
  41. Ambil Daun of Salad.

Senang je sebenarnya nak masak Nasi Ayam ni. Setiap kali buat Nasi Ayam, mesti ada benda yang Iday improve nak bagi lagi sedap Nasi Ayam ni. Hehehe Tapi so far, Nasi Ayam ni paling Iday suka, especially rasa ayam yang diperap tu. Resepi Nasi Ayam simple ini bukan saja mudah untuk disediakan, tetapi ia juga sedap dan sihat.

Baca Juga >  Langkah Resepi Nasi Lemak Ayam Merah Akasa

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Ayam Simple:

  1. Masukkan sedikit minyak, tumiskan 4 sekawan, bawang merah dan bahan tumbuk, sehingga wangi. Selepas bebawang layu, masukkan ayam, tutup sekejap. Kemudian, masukkan air. Renehkan hingga mendidih..
  2. Selepas itu, keluarkan ayam ke dalam bekas lain. Masukkan dan gaul dengan bahan perap. Perap minimum setengah jam. Lepas perap, boleh goreng..
  3. Tumiskan bahan tumbuk (bawang putih + halia), selepas agak wangi dan sedikit garing masukkan beras, tumis sekejap. Baru masukkan air rebusan ayam dan perasa secukupnya, bergantung kepada jenis beras masing2. Tanak sehingga nasi masak..
  4. Blendkan semua bahan sambal merah, kemudian masak sebentar atas api. Sesuaikan rasa..
  5. Kuah perapan ayam tadi, masak atas api sekejap. Jika suka pedas, boleh tambahkan sesudu sambl kicap..
  6. Kemudian, air rebusan yang tinggal kita masukkan kiub ayam, bawang goreng dan daun sup..
  7. Potong bahan hiasan ikut kereativiti masing2.
  8. Sedia untuk dihidang..

Sajian nasi ayam simple yang sedap ini juga sesuai untuk dihidangkan pada sebarang majlis open house. Sebagai contoh majlis hari lahir, majlis kesyukuran, majlis ulangtahun perkahwinan, majlis perpisahan, majlis hari guru dan sebagainya. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah. Maklumlah hari jumaat di utara ni anak-anak tak sekolah.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *