Bagaimana Mee Kari Ketam

Mee Kari Ketam. Setiap pagi, beliau akan menangis ketika di hantar walaupun dengan terpaksa dan reda, dia akan menghulur tangan untuk diambil oleh teacher. Siapa kat sini suka mee kari ketam? Mee kari ni memenag febret Ainul dengan mak.

Baru baru ni, husband bawa kami p makan mee kari ketam port baru di Shah Alam. Kari ketam adalah antara hidangan popular masakan berasaskan makanan laut. Dimasak menggunakan serbuk kari ikan, masakan ini amat ringkas, bagi anda yang ingin mencuba sendiri resepi ini berikut adalah bahan yang diperlukan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee Kari Ketam Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Setiap pagi, beliau akan menangis ketika di hantar walaupun dengan terpaksa dan reda, dia akan menghulur tangan untuk diambil oleh teacher. Siapa kat sini suka mee kari ketam? Mee kari ni memenag febret Ainul dengan mak.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Utara

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Ketam:

  1. Sediakan 450 g of mee kuning.
  2. Sediakan 5 of ekor ketam.
  3. Ambil 2 of biji bawang besar.
  4. Pastikan 1 of labu bawang putih.
  5. Sediakan 2 of tangkai serai dititik.
  6. Pastikan 2 of inci halia.
  7. Ambil 3 of sudu besar udang kering halus.
  8. Pastikan 6 of sudu besar serbuk kari ikan.
  9. Pastikan 2 liter of air.
  10. Ambil 1 of senduk minyak masak.
  11. Ambil 2 of sudu besar gula.
  12. Pastikan 1 of kiub ikan bilis.
  13. Ambil 1 of kiub ayam.
  14. Ambil 1 of sudu besar garam.
  15. Pastikan 300 ml of santan pekat.
  16. Ambil 2 of ikat sayur pakchoy.
  17. Sediakan 10 keping of tauhu kering dibelah dua.
  18. Ambil of Bahagian rebusan.
  19. Ambil 1 liter of air.
  20. Pastikan 1 of sudu garam.
  21. Sediakan 1 of sudu minyak masak.

Resepi Kari Ketam (Ringkas Dan Sedap) Bahan-Bahan. Tapi tu la bila makan ketam ni kena sopan lah sikit kan hahaha. Saya dah sediakan mangkuk utk bekas kulit ketam tu dengan tisu sekotak. baru selesa nak makan kan. Mee kari ketam ni tercetus gara-gara tengok resipi Kak Lily lah.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Ketam:

  1. Bersihkan ketam dan belah dua.. Toskan. Panaskan air masukkan garam dan minyak.. Tunggu sehingga melegak dan masuk sayur.. Angkat dan ketepikan. Kemudian masukkan mee kuning… Rebus sehingga mee menjadi lembut. Apabila sudah lembut bolehlah diangkat dan toskan.
  2. Kemudian masukkan mee kuning… Rebus sehingga mee menjadi lembut. Apabila sudah lembut bolehlah diangkat dan toskan.
  3. Menggunakan periuk yang berlainan. Panaskan minyak.. Tumis seraj yang dititik… Kemudian masukkn bawang besar, bawang putih, halia dan udang kering yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.. Setelah itu masukkan rempah kari yang telah diletakkan dengan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan santan dan air.. Tunggu sehingga mengelegak.. Kemudian masukkn ketam.. Apabila ketam hampir masak. Masukkn garam dan gula serta kiub pati..
  5. Masuklan tauhu kering tunggu sehingga masak dan boleh dihidangkan..
Baca Juga >  Langkah Mee Goreng Kari Meatball

Asik ketam je pun melintas kat wall Cookpad dia. Tu hakak pun tak mo kalah, p beli ketam dan masak mee kari. Sememangnya mee kari ketam ni best sebab air rebusan ketam ni akan menghasilkan kuah kari yang lebih manis berlemak gituu. Bila makan tu, rasa nak tambah lagi. Berbalik pada entry kali ini, saya letak Mee Kari Ketam requested by my husband.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *