Cara termudah Ayam masak kari#maratonraya

Ayam masak kari#maratonraya. Sahabat saya telah membawa naik sepinggan kari ayam dan mee hoon goreng. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Dari situ, saya mencari tips untuk membuat Kari Ayam yang sedap.

It is a dish made out of chicken usually the bony parts like ribs, wings, thighs and legs marinated in a spice blend of chillies, ginger, garlic, lemon grass, shallots, belachan and candlenuts cooked with coconut milk together with potatoes served with rice and roti. Resepi Kari Ayam Sedap dan ayam masak kari Simple Rasa ayam kari yang sedap mestilah pekat, tidak muak untuk dimakan dan yang paling pentingnya rasa sedap. Tambahkan garam, gula dan perasa dengan secukupnya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Sahabat saya telah membawa naik sepinggan kari ayam dan mee hoon goreng. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Dari situ, saya mencari tips untuk membuat Kari Ayam yang sedap.

Ayam masak kari#maratonraya Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Bagaimana Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Kai)

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Ayam masak kari#maratonraya:

  1. Ambil 1 kg of dada atau paha ayam di potong2.
  2. Sediakan 1 of ktk santan.
  3. Ambil 1/2 kg of kentang di kupas dn si belah empat.
  4. Ambil of 1 sdm mkn kerisik.
  5. Ambil of 4 ulas bwng merah.
  6. Sediakan of 5 ulas bwng putih.
  7. Sediakan of 1 batang serai di titik.
  8. Ambil of Halia sebesar ibu jari di ketuk.
  9. Ambil of 2 biji bnga lawang.
  10. Sediakan of 1 batng kayu manis.
  11. Pastikan of 2 biji buah pelaga.
  12. Ambil of 1 biji buah keras.
  13. Ambil of 5 helai cili kering yg dikisar.
  14. Sediakan of 2 gelas air.
  15. Pastikan of Garam dn gula secukup rasa.
  16. Sediakan of Sedikit minyak.
  17. Sediakan of 1 pck Serbuk kari.
  18. Pastikan of Bawang goreng untuk hiasan.

Kacau lagi sehingga ayam masak dan kuah sedikit kering. Hidangkan bersama taburan cili padi dan daun ketumbar. Cara Masak Kari Ayam Simple dan Sedap. Panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau.

Cara-cara untuk memasak Ayam masak kari#maratonraya:

  1. Langjkah 1.sediakn kuali dn masukkn minyak da panas masukkn rempah ratus tumis sekejap lepas tu masukkan remph yg dikisar dn yg di ketuk tadi tumis sehingga naik bau..
  2. Langkah 2..Masukan kan kerisik, serbuk lada kering dn bumbu kari tumis sekejap dn lepas tu masukkan ayam gaul rata dn masukkn kentang masak la sehingga kentng tu empuk dn ayam tu masak masukkn santan,garam dn gula kacau sebati..da siap bole la di hidang dn di taburkn bawang goreng di atasnya..selamat mencuba😊.
Baca Juga >  Cara Mudah Kari ayam dan terung

Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan; Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit air jika terlalu kering di peringkat permulaan. Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. Mesti mak kita terkejut masak kari tak guna santan,heee. Ibu memang suka sangat makan kari, cuma sekarang ni musim panas.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *