Panduan Langkah demi Langkah Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power. Kebetulan Hari jadi si bujang Angah teruna nombor dua, dia tak minta apa pun tapi mama tau dia suka nasi ayam jadi mama sengaja buat surprise untuk Angah. Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power. Here is how you achieve it.

Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melakukan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Kebetulan Hari jadi si bujang Angah teruna nombor dua, dia tak minta apa pun tapi mama tau dia suka nasi ayam jadi mama sengaja buat surprise untuk Angah. Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power. Here is how you achieve it.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi lemak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power:

  1. Sediakan of Bahan A : Nasi.
  2. Ambil 5 cawan of beras – saya guna beras biasa aje.
  3. Sediakan 7 1/2 cawan of air.
  4. Sediakan 1 of inci halia – diketuk **.
  5. Pastikan 2 of biji bawang merah – dihiris **.
  6. Pastikan 1 batang of serai – diketuk **.
  7. Ambil 1 of kuntum lawang **.
  8. Pastikan 1 batang of kulit kayu manis **.
  9. Pastikan 1 helai of daun pandan.
  10. Pastikan 1 of sudu kecil garam.
  11. Ambil 2 of sudu besar marjerin.
  12. Sediakan sedikit of serbuk kunyit – saya guna hujung sudu aje.
  13. Sediakan of Bahan B : Ayam.
  14. Pastikan 1 of ekor ayam – belah 2 – tak nak belah pun tak apa.
  15. Pastikan 1 of sudu kecil garam.
  16. Ambil 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  17. Sediakan 2 sudu makan of gula.
  18. Sediakan 2 sudu makan of madu – jika ada.
  19. Ambil 7 of sudu besar kicap lemak manis – tak kisah kicap brand apa pun.
  20. Sediakan of Bahan C : Kicap.
  21. Pastikan 2 cawan of air panas.
  22. Sediakan 2 ulas of bawang putih – diketuk.
  23. Ambil 5 of sudu besar kicap.
  24. Ambil 2 sudu makan of sos tiram.
  25. Pastikan 30 gm of gula melaka / nisan.
  26. Ambil 1 of sudu kecil garam halus – jika perlu untuk sesuaikan rasa.
  27. Ambil of Bahan D : Cili.
  28. Sediakan 5-6 of biji cili besar merah **.
  29. Sediakan 5 of biji cili api **.
  30. Sediakan 2 cawan of air panas **.
  31. Sediakan 2 ulas of bawang putih **.
  32. Pastikan 4 of biji limau kasturi – perah ambil jus **.
  33. Pastikan 30 gm of gula melaka **.
  34. Pastikan 1 of sudu kecil garam – untuk sesuaikan rasa.
  35. Ambil 2 sudu makan of gula.
  36. Pastikan 1 of inci halia – dihiris **.
  37. Sediakan of Salad.
  38. Pastikan of Bahan E : Sup bilis.
  39. Pastikan 1 of sup bunjut.
  40. Sediakan 1 of mangkuk kecil ikan bilis.
  41. Ambil 2 ulas of bawang putih – dihiris **.
  42. Sediakan 2 of biji bawang merah – dihiris **.
  43. Pastikan 3 of biji cili – jika suka.
  44. Ambil 1.5 liter of air – agak sendiri pun boleh.
  45. Sediakan 1 1/2 of sudu kecil garam atau secukup rasa – Jika ada kiub ikan bilis lagi mudah.
  46. Sediakan of Bahan sampingan :.
  47. Ambil of Timun.
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Ayam Main-Main

Sebab itulah mak-mak kena standby siap-siap at least satu resepi nasi ayam untuk kita masak untuk famili mahupun tetamu. Kira pakej lah Nasi Ayam, Sup, Kicap dan Sambal. Sebenarnya dah banyak kali buat Nasi Ayam ni saya ulang siar jer. Memang suka guna resepi ni sebab senang dan memenuhi citarasa kami sekeluarga.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Ayam Merecik Mudah Ringkas Power:

  1. Part masak nasi guna rice cooker : Bersihkan beras, sukat air seperti biasa. Dalam kuali panaskan marjerin tumis bahan bertanda (**) hingga naik aroma, kemudian terus tuangkan ke dalam periuk beras tadi..
  2. Letak daun pandan, serbuk kunyit dan garam kacau sekata tekan suiz biarkan nasi masak. Apabila air kering gemburkan nasi supaya nasi masak elok dan cantik berbutir..
  3. Part ayam : Bersihkan ayam, lumurkan dengan kesemua bahan. Pastikan air kukusan sudah mendidih kukus ayam hingga masak..
  4. Apabila sudah masak, keluarkan dari kukus letak kicap dan lumur lagi sekali pada ayam, Pastikan minyak banyak dan cukup panas goreng ayam api jangan kuat hingga kelihatan keemasan "golden". Angkat dan toskan minyak. Jika inginkan ayam dibakar, bakar hingga kelihatan "golden" juga..
  5. Part kicap : Dalam kuali didihkan air, masukkan semua bahan biarkan masak sebentar, siap.. tuangkan ke dalam bekas..
  6. Part cili : Satukan semua bahan bertanda (**) dalam blender, kisar hingga hancur tuang ke dalam kuali masak hingga mendidih dan perasakan. Jika inginkan cili sedikit pekat letak sedikit bancuhan tepung jagung. Cili ni sedap jika rasanya ada manis-manis pedas..
  7. Part sup bilis : Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bahan bertanda (**), letak ikan bilis apabila naik aroma tuang air dan masukkan sup bunjut. Perasakan sup secukupnya, masak hingga mendidih.. siap tuang ke dalam bekas. Tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang..
  8. Sedia dihidang set lengkap nasi ayam. Nota : Beras biasa – Formula terbaik untuk memasak nasi adalah 2:3 iaitu, 1 cawan beras bersamaan dengan 1 1/2 cawan air. Guna cawan sukat yang sama. Beras basmathi – Gunakan sukatan air dan beras yang sama. Katakan guna 3 cawan beras, maka airnya juga haruslah 3 cawan air. Guna cawan sukat yang sama..
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Cauliflower Lemak #ReverseDiabetesObesity

Kali ni terajin siket buat video tutorial. Tapi dengan resepi nasi ayam simple dan sedap ini, anda tak pening kepala. Sebab langkahg penyediaan nasi ayam ringkas sahaja. Kalau hujung minggu atau cuti panjang, baru lah boleh anda nak buat nasi ayam versi yang tradisional. Seperti nasi ayam hainan atau nasi ayam madu.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *