Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak

Nasi Minyak. Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

However, it is also common in neighboring Jambi as far north to Medan in North Sumatra. In a glimpse, nasi minyak looks and tastes slightly like nasi kebuli, this. Nasi ( Rice ) Minyak ( Ghee ) is an extremely common and famous dish among the Malays here.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

Nasi Minyak Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi Hujan Panas dan Ayam Masak Merah My Style!

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak:

  1. Sediakan 3 tin of beras.
  2. Ambil 4 tin of air.
  3. Pastikan 1/2 tin of susu cair.
  4. Ambil 3 of sudu majerin +1 sudu minyak sapi.
  5. Sediakan 1 of labu bwg besar (dimayang).
  6. Pastikan 8 ulas of bwg merah }.
  7. Ambil 4 ulas of bwg putih } kisar.
  8. Ambil 1 of inci halia }.
  9. Sediakan 3 of sup bunjut adabi.
  10. Sediakan 1 batang of kulit kayu manis.
  11. Sediakan 2 of kuntum bunga lawang.
  12. Pastikan 2 of kuntum bunga cengkih.
  13. Pastikan 2 of kuntum buah pelaga.
  14. Sediakan of Secubit garam.

It is a key dish in Malay weddings but of course it can be eaten anytime too, no special occasions needed for it. Usually it's just Nasi Minyak but the recipe is with a twist, adding some lemon grass into it and bringing the taste out more. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak:

  1. Cara: ~kisar bwg putih, bwg merah, halia….
  2. ~panas minyak sapi n majerin… tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga….
  3. ~masuk bwg besar, dh layu sedikit masuk bahan kisar….
  4. ~masuk air, susu, sup bunjut, garam sket….
  5. ~biar garing sedikit, kemudian masuk beras, kacau sekejap….
  6. ~tutup periuk dan masak seperti biasa… ~siapppp!!!!.
  7. **kalau nasi hujan panas, resepi sama je cuma letak kaler2…heheh…nk buat nasi tomato ke, beriani ke, nasi jagung, nasi daging pon resepi sama boh air daging…nasi jagung boh jagung…nasi ayam pon sama gak, boh air rebusan ayam….
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Minyak

Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *