Bagaimana Nasi Ayam simple

Nasi Ayam simple. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Ada lebihan nasi tak habis, jangan membazir, kita buat nasi goreng. Macam – macam resepi dah nasi goreng sekarang ini termasuklah resepi nasi goreng ayam. Dah siap pon Nasi Ayam kita.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas.

Nasi Ayam simple Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Lemak Pandan

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Ayam simple:

  1. Sediakan of Sup ayam.
  2. Ambil 1 of biji bawang besar.
  3. Ambil 3 ulas of bawang putih.
  4. Pastikan 1 of inci halia.
  5. Sediakan 3 of bunga cengkih.
  6. Ambil 3 of bunga lawang.
  7. Ambil 3 of buah pelaga.
  8. Pastikan 1 of kayu manis.
  9. Sediakan of Separuh isi ayam.
  10. Sediakan of Nasi ayam.
  11. Sediakan 3 of pot Beras rendam sejam.
  12. Sediakan of Sup ayam ikut ara.
  13. Sediakan of as nasi (resepi yang atas, kita masak dulu).
  14. Sediakan of Serbuk kunyit untuk warna.
  15. Ambil of Garam sedikit.
  16. Sediakan of Ayam.
  17. Ambil of Isi ayam yang direbus.
  18. Ambil 3 ulas of Bawang putih *tumbuk.
  19. Ambil 1/2 of inci halia *tumbuk.
  20. Ambil of Kicap.
  21. Sediakan of Sambal kicap.
  22. Sediakan 7 of biji cili padi.
  23. Ambil 1/2 of biji bawang merah.
  24. Ambil 2 of biji limau kasturi.
  25. Pastikan of Kicap.
  26. Sediakan of Ulam.
  27. Ambil of Timun.
  28. Sediakan of Salad.
  29. Sediakan of Tomato.

Senang je sebenarnya nak masak Nasi Ayam ni. Setiap kali buat Nasi Ayam, mesti ada benda yang Iday improve nak bagi lagi sedap Nasi Ayam ni. Hehehe Tapi so far, Nasi Ayam ni paling Iday suka, especially rasa ayam yang diperap tu. Resepi Nasi Ayam simple ini bukan saja mudah untuk disediakan, tetapi ia juga sedap dan sihat.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Ayam simple:

  1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan semua herbs. Kemudian masukkan air. Bila air rebusan dah mendidih, baru masukkan isi ayam sehingga separuh masak.
  2. Untuk nasi. Saya masukkan sahaja nasi, sup ayam, garam dan sedikit serbuk kunyit untuk warna dan garam.
  3. Keluarkan isi ayam, masukkan bahan yang ditumbuk (bawang putih dan halia) dan kicap. Sebatikan. Saya biarkan seketika kemudian baru goreng..
  4. Panaskan minyak, goreng ayam. Saya suka ayam yang garing sedikit. Kuah perapan ayam jangan dibuang pula, kita curah balik atas ayam.
  5. 2biji limau kasturi, dibelah 2. Asingkan kulit dan air limau serta buang biji limau. Masukkan bawang, cili, 2 kulit limau kasturi dan kicap. Kemudian kisar. Selepas kisar, masukkan dalam bekas lain, baru tuang air limau kasturi.
  6. Untuk kuah sup, panaskan kuah, masukkan garam. Saya tambah tauhu goreng dalam sup. Dan boleh taburkan daun sup untuk lebih wangi..
Baca Juga >  Langkah Ayam goreng khas untuk nasi ayam

Sajian nasi ayam simple yang sedap ini juga sesuai untuk dihidangkan pada sebarang majlis open house. Sebagai contoh majlis hari lahir, majlis kesyukuran, majlis ulangtahun perkahwinan, majlis perpisahan, majlis hari guru dan sebagainya. Kalau saya masak nasi ayam simple dan sedap je hari ni. Sekali harung je.tak perlu fikir lauk-lauk lain dah. Maklumlah hari jumaat di utara ni anak-anak tak sekolah.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *