Cara Mudah Nasi Ayam Ala2 KFC

Nasi Ayam Ala2 KFC. Resepi Set Nasi Ayam Ala KFC yang dikongsikan oleh Syue Haida mampu tunaikan keinginan anak-anak. Yang pasti boleh jimat sikit terutamanya yang anak-anak ramai. Pasti anda pernah set makan nasi mentega atau butter rice bersama ayam goreng di KFC bukan?

Jika di Indonesia punya nasi liwet yang dimasak bersama bumbu, lengkap dengan ikan teri atau ikan asin mentah kemudian dimasak di rice cooker. Kemudian tambahkan saus Sriracha, kecap dan kaldu ayam. – Setelah matang, pisahkan ayam dan campur nasi. Hampir semua netizen yang sudah mencobanya, menyarankan tetap memakai ayam goreng KFC asli.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resepi Set Nasi Ayam Ala KFC yang dikongsikan oleh Syue Haida mampu tunaikan keinginan anak-anak. Yang pasti boleh jimat sikit terutamanya yang anak-anak ramai. Pasti anda pernah set makan nasi mentega atau butter rice bersama ayam goreng di KFC bukan?

Nasi Ayam Ala2 KFC Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi Lemak Pelangi Rendang Ayam

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Ayam Ala2 KFC:

  1. Ambil 1 tin of beras(guna tin susu saji pendek) bersihkan dan toskan.
  2. Ambil 1/2 sudu teh of serbuk chiken stock brand knorr.
  3. Sediakan 2 of sudu besar butter.
  4. Pastikan 1 1/2 of magkuk air,saya sukat guna magkuk KFC.
  5. Ambil 1/2 of inci halia hiris nipis.
  6. Sediakan 1 batang of serai diketuk.
  7. Sediakan 2 ulas of bawang putih di sagat atau tumbuk halus.
  8. Sediakan of garam secubit saya skip sebab saya rasa dah masin pati ayam tu.
  9. Pastikan 2 helai of daun bawang dihiris untuk garnish.
  10. Ambil sedikit of bawang goreng.

Sejak PKPB ni, anak-anak rajin pula membeli dekat foodpanda. Haih memang lari bajet kalau hari-hari memesan dari sini. Antara yang menjadi kesukaan anak-anak ialah ayam KFC , pizza dan lain-lain. Jom hari ini kita buat menu nasi butter ala-ala KFC dan ayam panggang ala-ala Dominos, pasti berebut makan anak-anak nanti.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Ayam Ala2 KFC:

  1. Sediakan bahan2 dan basuh beras toskan..
  2. Cairkan 1/2 sudu teh pati ayam dan masukkan dalam 1 1/2 cawan air,gaul sebati ketepikan.kat runah ni kalau masak nasi mmg guna mangkuk kfc tu,sebab senang nak sukat air yg betul,1 tin saji tu 1 mangkuk kfc,kalau masak nasi berperisa lebihkan 1/2 mangkuk cara saya lah.πŸ˜πŸ˜‰ dalam periuk masukkan dan cairkan butter..
  3. Masukkan bawang putih,halia dan serai goreng sampai wangi kemudian masukkan beras goreng lagi sampai wangi.masa ni kalau nak masukkan garam boleh la masukkan,saya skip sebab dah masin pada saya 😊.masukkan air dan pati ayam yang dah dibancuh tadi dan masak nasi seperti biasa.bila dah masak boleh la hidangkan dengan lauk kesukaan,saya buat ayam madu je bg anak2 😍.
Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Ayam Shikin Saerah

Mudah dan memang […] Resepi Nasi Ayam Simple ala KFC Untuk memasak nasi ayam, selalunya menggunakan air rebusan ayam, manakala ayamnya pula akan digunakan untuk membuat lauk (ayam) mengikut cita rasa, dan lebihan air rebusan ayam pula akan dijadikan sup. Untuk resepi ini, Ida memerlukan stock ayam. Ianya mudah dan senang didapati di mana-mana pasaraya. Disebutkan potongan ayam KFC juga bertambah nikmat karena tambahan kecap asin, kaldu ayam dan proses masak nasi. Daging ayam bertambah empuk dan teksturnya jadi lembut.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *