Cara Mudah Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd

Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd. Jadi ada satu dua bahan yg aku skip 😅. Tapi jangan risau.inshallah.masih sedap dan menjadi,belum pernah lagi bahan masak lemak bertukar jadi masak kari bila dah masak ! Resipi sedap dan mudah untuk Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd.

Sesekali makan lauk ni dengan telur dadar memang bertambah nasi. Sangat mudah dan cepat di sediakan. 🤩 Nurul Atikahz Firdausz. Udang Masak Lemak Cili Api 🦐🌶️ #KCHUP.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Jadi ada satu dua bahan yg aku skip 😅. Tapi jangan risau.inshallah.masih sedap dan menjadi,belum pernah lagi bahan masak lemak bertukar jadi masak kari bila dah masak ! Resipi sedap dan mudah untuk Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd.

Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Masak lemak cili api ikan keli salai dgn tampang #mahn

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd:

  1. Pastikan 10 of ekor udang sederhana besar (di buang kepala).
  2. Sediakan 1/2 of biji bawang besar (di kisar).
  3. Pastikan 2 ulas of bawang putih (di kisar).
  4. Sediakan 10 of biji cili padi (di kisar).
  5. Ambil 1 of inci halia hidup (di kisar).
  6. Sediakan 1 keping of asam keping.
  7. Ambil 1 batang of serai (di ketuk).
  8. Ambil 1 helai of daun kunyit (di carik2).
  9. Sediakan 1 of biji ubi kentang (di potong separuh bulat).
  10. Sediakan 1 kotak of kecil santan rendah lemak (M&S).
  11. Pastikan 1/2 sudu teh of garam.

Bila dah beli ketam, tak lain tak bukan masak ketam masak lemak cili api lah paling mudah dan sedap. Nak masak sambal ke, kari ke, telur masin ke macam leceh nak menumis bagai. Belimbing buluh pun ada stok, sedang elok lah tu ketam masak lemak cili api belimbing buluh. Belimbing buluh ni gantikan asam keping je. garam dan [email protected]; Cara-cara.

Langkah Penyediaan untuk memasak Udang Masak Lemak Cili Api Kau Dan Aku. #phopbylinimohd:

  1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam mesin pengisar bersama sedikit air. Kisar hingga hancur dan sebati semua bahan..
  2. Kemudian panaskan periuk dan masukkan santan. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. Masukkan bahan kisar, serai dan ubi kentang. Kacau dan masak hingga kentang empuk..
  3. Masukkan udang dan perasakan garam. Masukkan asam keping. Kacau sehingga udang betul2 masak. Akhir sekali masukkan daun kunyit. Dah siap..

Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi. Perasakan dengan garam dan juga [email protected]*(optional). Antara masakan Melayu tradisional yang menjadi kegemaran ramai mestilah Masak Lemak Cili Api. Rasanya yang lemak bersantan dan pedas itu sangat sesuai dengan citarasa orang Melayu yang memang suka pedas. Selain daripada ayam, korang juga boleh pelbagaikan masakan masak lemak cili api ini dengan daging, udang, ketam, ikan dan sebagainya.

Baca Juga >  Cara Mudah Sardin masak lemak cili api bersama betik muda

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *