Cara Mudah Daging Salai Mangga Muda Masak Lemak Cili Api #PhoPbyLiniMohd

Daging Salai Mangga Muda Masak Lemak Cili Api #PhoPbyLiniMohd. Hari ni che mat masak lemak cili api daging salai sama mangga muda. Mangga muda tu kenalan abang che mat beri tempoh hari masa kami ke Mersing. Mangga yang che mat guna ni jenis mangga atau pelam epal.

Sepanjang berkahwin laaa, ini kali kedua rasanya Sis masak Daging Salai Masak Lemak Cili Api ni. Tapi yang pertama kali masak dulu, dagingnya Sis potong hiris dan salai sendiri, nak share pun masa tu belum jadi blogger hahahaha, tapi untuk kali kedua ni, masak jadi mudah dan sedap sebab Sis guna Daging Salai Mak Ngah ni. Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Hari ni che mat masak lemak cili api daging salai sama mangga muda. Mangga muda tu kenalan abang che mat beri tempoh hari masa kami ke Mersing. Mangga yang che mat guna ni jenis mangga atau pelam epal.

Daging Salai Mangga Muda Masak Lemak Cili Api #PhoPbyLiniMohd Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Bagaimana Ketam masak lemak cili api

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Daging Salai Mangga Muda Masak Lemak Cili Api #PhoPbyLiniMohd:

  1. Sediakan 400 gram of daging yang siap disalai dan dihiris (saya beli frozen).
  2. Sediakan 2-3 of biji mangga muda dihiris atau disagat kasar.
  3. Ambil 2 batang of serai dibelah dua ataupun dititik.
  4. Sediakan 6-8 of biji cili padi (kalau nak pedas boleh tambah).
  5. Sediakan 2 cawan of santan pekat.
  6. Sediakan Sedikit of kunyit hidup atau serbuk kunyit.
  7. Pastikan 2-3 of hirisan halia.
  8. Sediakan of garam.
  9. Sediakan of Gula (jika mahu).
  10. Ambil of Serbuk cukup rasa maggi atau kiub pati ayam (jika mahu).
  11. Ambil of *boleh gantikan mangga muda dengan belimbing buluh.

Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna. Daging salai ni sinonim dengan masak lemak cili api. Selalunya daging salai ni akan dipadankan dengan belimbing buluh, rebung dan juga mangga muda.

Cara-cara untuk memasak Daging Salai Mangga Muda Masak Lemak Cili Api #PhoPbyLiniMohd:

  1. Kisar halus bawang merah,cili padi dan kunyit.
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau..
  3. Masukkan serai dan hirisan halia.
  4. Masukkan santan serta daging salai. Saya menggunakan daging yg siap disalai (frozen). Kacau hingga mendidih.
  5. Masukkan mangga muda.
  6. Akhir sekali masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam, gula secukup rasa. Tambah kiub pati ayam atau serbuk cukup rasa maggi jika suka.
Baca Juga >  Cara termudah Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu

Susah betul nak dapat belimbing buluh sekarang ni. Macam biasalah, kak bell pakai apa yang ada kat dapur.iols gunakan mangga muda untuk resepi hari ni. Bismillah, Kali ni resepi makan malam pulak. Tak kira ayam, ikan dan sebagainya memang enak dibuat masak lemak. Kali ini daging lembu yang disalai/dibakar menu menarik dikenakan.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *