Cara termudah Cek mek molek #MAHN (kuih tradisi)

Cek mek molek #MAHN (kuih tradisi). Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Kuih ini kalau di kampung saya, bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.

Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan beli ubi keledek manis , boleh la buat resepi cekmek molek ni. #KuihCekMekMolek #ResepiCekMekMolek Kuih Cek Mek Molek Kelantan Resepi Cek Mek Molek Kuih CekMek Molek Kelantan Kuih Tradisional Kelantan Kuih Muih Kelantan. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy & Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Kuih keria dan cek mek molek ini adalah salah satu kuih traditional yang memang tak pernah di telan zaman yang menjadi kegemaran masyarakat melayu kita.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Kuih ini kalau di kampung saya, bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.

Cek mek molek #MAHN (kuih tradisi) Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi dagang ETS

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Cek mek molek #MAHN (kuih tradisi):

  1. Sediakan 8 of biji ubi keledek yang sederhana.
  2. Ambil 1 cawan of tepung gandum.
  3. Sediakan of Secubit garam.
  4. Ambil of Gula untuk inti.

Malah suatu ketika dulu kuih keria ini pernah menjadi viral. Nak buat kuih keria dan kuih cek mek molek ni senang je. Bahan asas yang perlu ada sudah tentulah keledek dan tepung. Lirik Lagu Cek Mek Molek – Dato' M.

Cara-cara untuk memasak Cek mek molek #MAHN (kuih tradisi):

  1. Sediakan 4 bahan iaitu ubi keledek, tepung gandum, garam dan gula. Mula-mula basuh bersih ubi keledek. Masukkan ke dalam periuk dan rebus hingga ubi empuk. Jangan terlalu empuk ye sebab nanti payah nak uli..
  2. Kupas kulit ubi keledek, buang isi yang lebam dan buruk jika ada. Lenyek ubi hingga hancur, masukkan gandum dan secubit garam, uli lagi hingga sekata. Bentukkan menjadi bulat-bulat, leperkan dan letak setengah sudu kecik gula sebagai inti..
  3. Gentel menjadi bujur cantik dan taburkan sedikit tepung gandum supaya doh tidak melekat. Panaskan minyak hingga betul-betul panas baru boleh goreng cek mek molek. Pastikan api tidak terlalu besar bagi mengelak hangit..
  4. Tadaaaaaa!!! Dah siap cek mek molek dan boleh di hidangkan bersama teh hangat. Makan panas-panas lagi terangkat😘😘selamat mencuba resepi mudah cekmek molek.

Kalau mata dan bertentang mata Hati didalam bagai nak gila. Pertama kali ku melihat Wajah si dia Pertemuan bermula di taman sekebun bunga Situlah hai mulanya Berjumpa Bertentangan mata. Mulai dari saat itu Hatiku tetanya-tanya Siapakah geragan si Saya nak kongsikan tips masa adun tu kalau adunan masih lembik dan tepung sudah habis ikut sukatan asal)Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan sedikit minyak masa membentuk cek mek molek. So, kuihnya nanti lembut dan sedap. Kalau makin ditambah tepung, hasilnya kuih akan keras dan tidak sedap bila dimakan sebab rasa bertepung sangat.

Baca Juga >  Cara Mudah Ketupat sotong

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *