Cara Mudah Nasi Ayam Basmathi Simple

Nasi Ayam Basmathi Simple. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Ayam Basmathi Simple. Nasi ayam yang di gemari anak anak. Cara penyediaan yang simple dan mudah.

Masukkan beras tadi dan goreng untuk beberapa minit. Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Ayam Basmathi Simple. Nasi ayam yang di gemari anak anak. Cara penyediaan yang simple dan mudah.

Nasi Ayam Basmathi Simple Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Ayam Basmathi Simple:

  1. Sediakan of Bahan Untuk Nasi.
  2. Sediakan of Buttercup 2 Sb.
  3. Pastikan Daun of pandan 2 helai.
  4. Sediakan of Air Rebusan Sup Ayam 3 cup.
  5. Pastikan of Garam 1sk.
  6. Pastikan of Bawang putih 5 ulas *tumbuk.
  7. Pastikan of Halia 2inci *tumbuk.
  8. Pastikan of Bahan untuk Sup Ayam.
  9. Ambil of Minyak masak 2sb.
  10. Ambil of Rempah tumisan Bunjut & Garam Secubit.
  11. Pastikan of Bawang merah 1 labu.
  12. Ambil 5 ulas of Bawang Putih.
  13. Pastikan of Halia 2 inci.
  14. Ambil of Sos Nasi Ayam.
  15. Pastikan of Air Rebusan Sup Ayam 2 cup.
  16. Pastikan 3 ulas of Bawang putih.
  17. Ambil of Halia 2 inci.
  18. Sediakan of Garam secukup rasa.
  19. Ambil of Lada kering 6 tangkai.
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Resepi Nasi Lemak Ayam Merah Akasa

Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas. Sebab itulah mak-mak kena standby siap-siap at least satu resepi nasi ayam untuk kita masak untuk famili mahupun tetamu. Lihatlah gambar nasi briyani ayam simple dan sedap yang telah siap di masak ni. Dari rupanya pun dah boleh agak, ini sudah pasti lazat.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Ayam Basmathi Simple:

  1. Rendam beras basmathi sekurang2 nya 30 minit..
  2. Untuk sup sediakan sup dahulu. Tumis sup guna bawang halia rempah tumisan yang di sediakan. Masukkan air garam dan ayam. Tambahkan secukup rasa. Reneh sehingga ayam masak. Bila sup dah masak. Ambil air rebusan sup 3 cawan. Untuk masak nasi..
  3. Untuk nasi, tumis dahulu bawang putih dan halia yang telah di tumbuk bersama daun pandan. Jangan tumis terlalu lama. Kemudian masukkan beras dan air sukatan. Untuk beras basmati 4 cup air sup rebusan saya guna 3 cup. Bergantung atas basmathi. Kemudian tutup periuk tunggu hingga nasi masak..
  4. Untuk sos, rebus dahulu lada kering kemudian blend. Blend bersama bawang putih dan halia. Dalam periuk lain, masukkan air rebusan sup dan masak bersama bahan yg di blend tadi hingga pekat. Letakkan serbuk secukup rasa dan sedikit garam.
  5. Untuk sup boleh tambahkan daun sup. Dan panaskan semula. Hiaskan tomato dan timun atau salad. Siap untun di hidangkan!.

Dah macam rupa Resepi Nasi Beriani Gam Noxxa pula kejadiannya. Resepi Nasi Arab Mudah, Simple & Sedap. Ini cara buat nasi arab step by step. Rebus ayam bersama semua bahan rebusan ayam sehingga masak. Simpan air rebusan ayam untuk dimasak bersama nasi dan dibuat sup.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi ayam caramel

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *