Cara Mudah Resepi Nasi Ayam Butter Special + Ayam Goreng Madu

Resepi Nasi Ayam Butter Special + Ayam Goreng Madu. Jom cuba nasi ayam special ni. 🤤 InsyaAllah sedap. buat dgn penuh kasih syg 😍 Resepi Nasi Ayam Madu. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup. Kali ini ingin berkongsikan resepi Ayam Goreng Berempah Madu yang dimasak untuk dimakan dengan Nasi Goreng Ikan Bilis di SINI tempoh hari.

Baru celup dalam telur dan salut dengan tepung jagung. Celup semula dalam telur dan salut kali kedua dengan tepung jagung. Baru goreng dengan minyak yang banyak sehingga garing.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Jom cuba nasi ayam special ni. 🤤 InsyaAllah sedap. buat dgn penuh kasih syg 😍 Resepi Nasi Ayam Madu. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup. Kali ini ingin berkongsikan resepi Ayam Goreng Berempah Madu yang dimasak untuk dimakan dengan Nasi Goreng Ikan Bilis di SINI tempoh hari.

Resepi Nasi Ayam Butter Special + Ayam Goreng Madu Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Kek Nasi Lemak Sambal Sotong

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Resepi Nasi Ayam Butter Special + Ayam Goreng Madu:

  1. Sediakan of Bahan A.
  2. Ambil of Beras – sy guna 4 cawan sukat beras – rendam sekejap.
  3. Ambil of Ayam – sy buat 7 ketul ayam – basuh bersih.
  4. Ambil of Bahan B (rebusan ayam).
  5. Pastikan 2 1/2 cawan of air.
  6. Ambil 2 of sudu penuh rempah sup serbuk.
  7. Sediakan 1/2 of sudu serbuk kurma.
  8. Sediakan 1/2 of sudu serbuk ketumbar.
  9. Pastikan 1/2 of sudu jintan putih.
  10. Ambil 2 helai of daun salam.
  11. Pastikan 1 helai of daun pandan.
  12. Sediakan 1 helai of bahagian akar daun sup.
  13. Ambil 1 of inci halia – ketuk.
  14. Pastikan 1 of kiub ayam.
  15. Pastikan of Bahagian C (Tumis utk nasi).
  16. Pastikan 1 of bj bawang – hiris.
  17. Sediakan 1/2 of inci halia – hiris.
  18. Sediakan 2 of bj bawang putih – hiris.
  19. Ambil 1 helai of daun pandan.
  20. Sediakan 4 of pelengkap kayu manis adik badik.
  21. Pastikan 1 of sudu butter biasa.
  22. Sediakan 1 of sudu garlic butter (klu xdk, gandakna butter tu je).
  23. Ambil 1 of senduk susu cair.
  24. Pastikan of Bahagian D (perapan utk goreng ayam madu).
  25. Pastikan of Ambil ayam dalm rebusan td.
  26. Sediakan 1 of bj bwg merah – blend.
  27. Pastikan 2 of bj bwg merah – blend.
  28. Sediakan 1 of sudu cili mesen – blend.
  29. Ambil 1 of inci halia – blend.
  30. Sediakan 1 of kiub ikan bilis – blend.
  31. Pastikan 1/2 of sudu jintan manis- blend.
  32. Ambil 1 of sudu kicap.
  33. Pastikan 1 of sudu sos cili.
  34. Sediakan 1 of sudu madu.
  35. Sediakan of Bahan E (utk sup).
  36. Ambil of Ambil air rebusan pekat td 1/2 cwn- tapis.
  37. Pastikan 1/2 of sudu sup serbuk.
  38. Sediakan 1 of bunjut sup.
  39. Ambil 4 of sekawan kayu manis adik badik.
  40. Pastikan 1 of bj bawang merah – hiris.
  41. Ambil 1 of bj bawang putih – hiris.
  42. Pastikan 1 of inci halia- ketuk.
  43. Sediakan 1 of kiub ayam.
  44. Sediakan 1 helai of daun pandan.
  45. Ambil of Air secukupnya.
  46. Pastikan of Bahan F (utk sambal merah).
  47. Ambil 2 of senduk cili mesen – blend.
  48. Sediakan 1 of bj bawng besar – blend.
  49. Pastikan 2 of bj bwg putih – blend.
  50. Pastikan 1 of sudu cuka.
  51. Sediakan of Garam dan gula secukupnya.
  52. Pastikan 1/4 of sudu tepung jagung yg dibancuh asing.
  53. Ambil of Bahan G (utk kicap).
  54. Pastikan of Ambil lebihan perapan ayam td – blend.
  55. Ambil 1 of bj bwg putih – blend.
  56. Pastikan 3 of sudu kicap manis.
  57. Sediakan 2 of bj cili padi.
  58. Pastikan 1/4 of sudu tepung jagung yg dibancuh asing.
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Lemak Pandan

Mesti ramai yang suka makan nasi ayam kan. Tak kiralah hari-hari biasa atau hari istimewa, nasi ayam ni memang sesuai dihidangkan pada bila-bila masa. Lagipun, semua peringkat umur boleh makan, daripada anak-anak kecil hinggalah ke warga emas. Sebab itulah mak-mak kena standby siap-siap at least satu resepi nasi ayam untuk kita masak untuk famili mahupun tetamu.

Langkah Penyediaan untuk memasak Resepi Nasi Ayam Butter Special + Ayam Goreng Madu:

  1. Rebus ayam guna bahan2 rebusan ayam.. kemudian, keluarkan ayam utk perap..
  2. Blend bahan perap ayam, kemudian perap ayam smpai waktu nk gorengnya..
  3. Kemudian nak masak nasi, satukan minyak, kedua2 butter, n bahan tumis…
  4. Tumis sehingga garing, dan masukkn susu, tumis smpai mendidih..
  5. Pastu masukkan beras yg direndam td dalam bhn tumis, gaul sebati, kemudian masukkan ke dlm periuk nasi. Amek air rebusan td, masukkan ke dlm nasi.. sy guna 4 cawan beras, jd air sy penuhkan smpai ke no 1.2 tu.. dan masukkan secubit serbuk kunyit n 1 kiub ayam lg.. biar nasi masak…
  6. Dh masak, bolehla gaulkan nasi dari bawah ke ats, bg sebati semua, then tutup seketika smntara nk hidang berbuka…
  7. Sambil tunggu ns masak td, bolehla buat sup. Tumis bahan2 utk buat sup, masukka air rebusan pekat yg sudah di tapis td, masukkan daun pandna n sup bnjut.. masukkan juga daun sup daun bwg.. dan 1 kiub ayam. Masak smpai mendidih, siap..
  8. Kemudian, buat sambal merah.. Blend suma bahan nk diblend, kemudian masak.. masukkan 1/4 sudu tepung jagung yg dibncuh asing.. masak sampai mendidih. Siap..
  9. Kemudian masakkan kicap, blend suma bahan blend, n masakkan sehingga mendidih. Bubuh juga 1/4 tepung jagung, dan cili padi.. siap.
  10. Utk ayam, selalunya lagi 1/2 jam nak berbuka sy akan goreng. Jdnya, ayam yg di perap td bolehla di goreng sehingga menyelerakan 😋. Susun dlm pinggan dan tuangkan sikit kuah kicap dan sambal ayam td.. siapppp.. blh hidang dlm pinggan..kt takdek salad, timun pun dh ok hehhe.. selamat mencuba…
Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Lemak Strawberry

Ayam butter atau pun popular di kalangan rakyat Malaysia sebagai Butter Chicken telah mendapat tempat di hati masyarakat sejak akhir akhir ini. Selain menggunakan ayam, resepi ini juga turut boleh diaplikasikan untuk isi ikan dory, ikan cod atau pun udang. Antaranya yang sangat sedap pada saya ialah Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap di SINI, Nasi Ayam Hainan di SINI, Nasi Ayam Ipoh Yang Sedap di SINI dan Nasi Ayam Original di SINI. Paling sedap jika dibakar menggunakan arang kerana ayam akan rasa asap dan sedikit hangus. Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih sehingga garing.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *