Bagaimana Kari kepala ikan siakap

Kari kepala ikan siakap. KARI IKAN SIAKAP YANG SIMPLE DAN SEDAP. Resipi sedap dan mudah untuk Kari kepala ikan siakap. first time buat ni. sis xpenah makan kari kepala ikan tapi disebabkan xtau nak masak apa harini plus laki kau suka ikan siakap & kari jadi aku combined jadi kari kepala ikan . ok lets startttt 👇🏻👩🏻‍🍳 Nak kata first time masak kari kepala ikan tu tak la jugak…dah penah masak masa first pregnant dlu. Tap disebabkan tak sedap, tak lalu nk makan.

Kuah dia lebihkan lagi bila ada baki buat cecah dgn roti sedap:) Balas Padam Resepi kari kepala ikan ini kiriman Kak Raja. Menu lazat untuk hidangan tengah hari. Hari ini saya memasak Kari Mamak menggunakan kepala ikan merah lagi untuk hidangan makan malam.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

KARI IKAN SIAKAP YANG SIMPLE DAN SEDAP. Resipi sedap dan mudah untuk Kari kepala ikan siakap. first time buat ni. sis xpenah makan kari kepala ikan tapi disebabkan xtau nak masak apa harini plus laki kau suka ikan siakap & kari jadi aku combined jadi kari kepala ikan . ok lets startttt 👇🏻👩🏻‍🍳 Nak kata first time masak kari kepala ikan tu tak la jugak…dah penah masak masa first pregnant dlu. Tap disebabkan tak sedap, tak lalu nk makan.

Baca Juga >  Cara termudah Singgang Ikan Tongkol

Kari kepala ikan siakap Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kari kepala ikan siakap:

  1. Sediakan of kepala ikan siakap.
  2. Ambil 2 ulas of bawang merah (blend).
  3. Pastikan 2/3 ulas of bawang putih(blend).
  4. Sediakan of besar ibu jari tangn halia(blend)".
  5. Pastikan of cili kisar 1 sudu.
  6. Pastikan daun of kari ikut suka berapa bnyak.
  7. Sediakan of biji halba sikit.
  8. Ambil 3 of sekawan(xtau hang jgn duduk dapo).
  9. Sediakan of bendi(jgn potong buat campak je).
  10. Pastikan of tomato(potong lah 4.. takdan nak makan sbiji besaq2).
  11. Ambil of cili merah besar(1 je xyah potong buat campak bagi meriah dlm periuk).
  12. Ambil 1 of sudu kecik blackpepper.
  13. Ambil of santan kotak kecik.
  14. Ambil of air.
  15. Pastikan of rempah kari.

Kebetulan hari ini kakak saya, Cik gu Asiah dan keluarga ada di rumah kami. Sementara mereka keluar menghadiri kenduri kawin, saya mula masuk dapur kerana kari sedap disediakan lebih awal supaya ianya lebih mesra. Salam semua, kari kepala ikan hari ni. Meh kita masuk pula bab resepi.

Langkah Penyediaan untuk memasak Kari kepala ikan siakap:

  1. First panaskan minyak, tumis 3 sekawan biji halba smpai naik bau…
  2. Lepas tu masuk kn daun kari smpai naik bau.
  3. Masuk kn bahan blender +bancuhan rempah kari.masak smpai pecah minyak. lepas pecah minyak masukkn air..didihkan…
  4. Lepas air didih masukkn sntan biarkan didih lagi sekali lepas tu boleh masukkn ikan dan sayur yg ada.masukkn perasa secukup.. biarkan masak sekejap…
  5. Last sekali aku masukkan blackpepper yg dah blend halus.. okay..siap !.
Baca Juga >  Cara termudah Kari Kepala Ikan

Hari ini saya nak kongsikan cara saya menyediakan Kari Ikan. Saya belajar dari kakak ipar saya cara menyediakan Kari Ikan yang sedap. Walaupun rasa dah ada tapi rupanya tak berapa menjadi. Rasanya masih kurang minyak dan juga santan terlebih pekat. Resepi Kari Ikan Siakap ini sebenarnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom di kampung.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *