Langkah Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi)

Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi). Cara buat nasi minyak resepi mudah dan simple ni memang betul-betul mudah! Daku guna beras biasa saja pun dan tak juga letak minyak sapi. Pendekata, ini juga adalah nasi minyak resepi mudah dan bajet tanpa perlu berbelanja lebih.

Seboleh-bolehnya kita mencari resepi yang tidak menggunakan minyak sapi. Rugi rasanya kalau beli dan jarang sangat guna. Terbiar sampai tarikh luput la nanti.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Cara buat nasi minyak resepi mudah dan simple ni memang betul-betul mudah! Daku guna beras biasa saja pun dan tak juga letak minyak sapi. Pendekata, ini juga adalah nasi minyak resepi mudah dan bajet tanpa perlu berbelanja lebih.

Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi) Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi minyak Bangfiq

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi):

  1. Ambil 5 of pot beras.
  2. Pastikan 3 of biji bawang besar – hiris mayang.
  3. Sediakan 5 ulas of bawang putih – hiris mayang.
  4. Ambil 2 of inci halia – hiris memanjang.
  5. Ambil 1 batang of kulit kayu manis.
  6. Ambil 3 of biji bunga lawang.
  7. Pastikan 5 of biji buah pelaga.
  8. Ambil 3 of sudu besar majerin.
  9. Ambil 1/2 cawan of minyak masak.
  10. Ambil 1 of sb garam.
  11. Pastikan of Pewarna kuning.
  12. Sediakan of Hiasan.
  13. Ambil of Bawang goreng.
  14. Ambil Daun of sup & daun bawang – hiris.

Panaskan minyak masak, minyak sapi dan Planta dalam rice cooker. Tumiskan buah lawang, buah pelaga dan kayu manis.. masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan. . (seperti masak nasi biasa). Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Minyak Simple (beras biasa dan tanpa minyak sapi):

  1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan..
  2. Panaskan majerin & minyak dalam periuk nasi. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Naik bau wangi, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis sehingga bawang hampir layu..
  3. Masukkan beras yg dah basuh dan ditoskan td. Masukkan air ikut sukatan kebiasaan masak nasi. Masukkan garam. Kacau rata dan masak seperti biasa..
  4. Setelah nasi masak, boleh titikan pewarna kuning ke dalam nasi. Gaulkan dan biarkan periuk nasi dlm keadaan warm untuk seketika sebelum tutup suis..
  5. Sebelum di hidang boleh hias dgn bawang goreng dan daun sup dan daun bawang atas nasi. Boleh juga masukkan kismis. Ikut kreativiti masing-masing..
Baca Juga >  Bagaimana Nasi lemak hujan panas

Jadi, apa salahnya kita cuba untuk memasak nasi minyak dan daging beriani ini. Resipi Nasi Minyak Yang Cukup Simple, Cepat & Sedap Walaupun Hanya Guna Beras Biasa. Cuci beras basmathi bersih-bersih dan rendam semalaman. Ini syarat nak dapatkan tekstur beras yang tidak melekat nanti. Panaskan periuk, kemudian masukkan minyak sapi dan minyak jagung ke dalam periuk.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *