Langkah Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Daging Salai Masak Lemak Cili Api. Kalau orang nogori tak pandai masak lomak cili api memang nak kono ni…tapi bukanlah kono penampar yo, tapi kono ajar sampai pandai jo.hehehe. Tak berani den nak tampar anak orang.hahaha. Kalau korang nak tahu, daging salai masak lemak cili api, memang terkenal di Negeri Sembilan, boleh dikatakan antara menu traditional Negeri Sembilan yang paling popular.

The first thing you'll take notice of at Salai-Salai is no doubt the smell of smoked meat wafting from the back of the restaurant. At Salai-Salai, they smoke all their specialty meats in a custom-built smokehouse. Tak kira ayam, ikan dan sebagainya memang enak dibuat masak lemak.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kalau orang nogori tak pandai masak lomak cili api memang nak kono ni…tapi bukanlah kono penampar yo, tapi kono ajar sampai pandai jo.hehehe. Tak berani den nak tampar anak orang.hahaha. Kalau korang nak tahu, daging salai masak lemak cili api, memang terkenal di Negeri Sembilan, boleh dikatakan antara menu traditional Negeri Sembilan yang paling popular.

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Masal Lemak Cili Api Patriotik

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Daging Salai Masak Lemak Cili Api:

  1. Pastikan 1/2 kg of daging.
  2. Ambil 1 of inci kunyit hidup.
  3. Ambil of Segenggam cili api hijau.
  4. Ambil 3 ulas of bawang merah.
  5. Ambil 1 of biji kelapa(santan).
  6. Pastikan of serbuk kunyit.
  7. Sediakan of garam.
  8. Pastikan of serbuk perasa.
  9. Sediakan 4-5 of biji belimbing buluh/mangga muda.
  10. Pastikan 2 batang of serai.
  11. Ambil 1 helai of daun kunyit.
  12. Ambil of 2 biji kentang(optional).

Kali ini daging lembu yang disalai/dibakar menu menarik dikenakan. Sedap makan dengan nasi panas, ikan masin, ulam, dan sambal belacan. Selain daging salai masak lemak cili api, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai, sila baca dan cubakan. Jangan lupa like dan share resepi ini ya.

Langkah Penyediaan untuk memasak Daging Salai Masak Lemak Cili Api:

  1. Potong daging (saiz tapak tangan/ketul besar),cuci & toskan.
  2. Perap daging dgn serbuk kunyit & garam sekejap..
  3. Sediakan bara utk salai daging(pastikan hanya bara yer bukan api yg menyala tu).
  4. Salai daging td ats bara sampai air/darah dlm daging tu kering..
  5. Lpstu blh la potong nipis² utk kita masak.(macam potong daging bakar biasa tu).
  6. Kisar kunyit hidup,bawang,& cili api.
  7. Masukkan bahan kisar td dlm periuk.
  8. Masukkan daging yg telah dipotong nipis td..
  9. Santan kelapa dibahagi kpd 2 bhgian (pekat) & (cair)..
  10. Masukkan sedikit santan cair dlm periuk td,kemudian blh la pasangkn api dapur..
  11. Masak sampai mendidih dlm 10 minit yer sambil selalu dikacau kuah tu supaya santan xberketul..
  12. Masa ni blh la masukkan 2 batang serai dititik,belimbing(sy pkai mangga muda sbb xde belimbing),daun kunyit & kentang(optional)blh juga pkai sayur lain spt terung bulat/terung kecik tu..
  13. Bila dh agak masak/mendidih 10 minit tu..blh la masukkan santan pekat pulak,garam & serbuk perasa,masak sampai mendidih jgk,sentiasa kacau spya santan xberketul & perlahankan api dapur..
  14. Reneh sekejap sampai kuah btukar warna kuning kehijauan sikit/agak sedikit pekat & sedia utk dihidangkan..
Baca Juga >  Langkah Ketam masak lemak cili api

Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Ayam goreng tue besar-besar tau, memang murah dan berbaloi sangat. Ada free flow air sejuk dan air suam juga. Dah makan berlemak-lemak dari santan masak lemak cili api tadi kan. Masuk bab masakan pula, ini merupakan kali kedua saya memasak lemak cili padi daging salai.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *