Langkah Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple. Kalau orang nogori tak pandai masak lomak cili api memang nak kono ni…tapi bukanlah kono penampar yo, tapi kono ajar sampai pandai jo.hehehe. Tak berani den nak tampar anak orang.hahaha. Kalau korang nak tahu, daging salai masak lemak cili api, memang terkenal di Negeri Sembilan, boleh dikatakan antara menu traditional Negeri Sembilan yang paling popular.

The first thing you'll take notice of at Salai-Salai is no doubt the smell of smoked meat wafting from the back of the restaurant. At Salai-Salai, they smoke all their specialty meats in a custom-built smokehouse. Kalau Kak Azie dtg ke Jb, cuba cari peluang utk menikmati daging salai masak lemak cili api atau keli masak lemak cili api di Restoran Anjung Selatan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Kalau orang nogori tak pandai masak lomak cili api memang nak kono ni…tapi bukanlah kono penampar yo, tapi kono ajar sampai pandai jo.hehehe. Tak berani den nak tampar anak orang.hahaha. Kalau korang nak tahu, daging salai masak lemak cili api, memang terkenal di Negeri Sembilan, boleh dikatakan antara menu traditional Negeri Sembilan yang paling popular.

Baca Juga >  Cara Mudah Ikan kembung bayam masak lemak cili api

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple:

  1. Pastikan of bahan tumisan(kisar).
  2. Ambil 13-15 of biji cili padi hijau (ikut tahap kepedasan masing2).
  3. Sediakan 2 of biji cili besar.
  4. Sediakan 2 sudu teh of serbuk kunyit.
  5. Ambil 1/2 of sudu gula.
  6. Sediakan 1/2 of sudu garam.
  7. Pastikan 1/2 cawan of kecil air.
  8. Pastikan of Kuah.
  9. Sediakan of Daging salai (optional).
  10. Sediakan 4-5 cawan of air (agak2).
  11. Sediakan 1 kotak of santan kotak.
  12. Ambil 1 of asam keping.
  13. Pastikan of garam.
  14. Ambil of gula.

Sedap makan dengan nasi panas, ikan masin, ulam, dan sambal belacan. Selain daging salai masak lemak cili api, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai, sila baca dan cubakan. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.

Langkah Penyediaan untuk memasak Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple:

  1. Kisarkan dulu bahan tumisan sehingga menjadi halus texture nya. Dah habis kisar, ketepikan dahulu..
  2. Masukkan minyak ke dalam periuk, cukup sekadar untuk menumis. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang telah dikisar tadi. kacau selama 4-5 minit..
  3. Kemudian masukkan daging. Kalau nak masukkan kentang pun boleh masa ni. Tambahkan sedikit air. Kacau selama 5-6 minit.
  4. Next, barulah masukkan santan dan asam keping. Kacau sahaja dan terakhir sekali perasakan gulai dengan garam dan ajinomoto. nak masuk gula pun boleh (saya baca orang negeri sembilan tak masukkan gula tapi saya masukkan sbb suka manis).
  5. Bila daging dan kentang dah cukup empuk, boleh lah tutup api dan dinikmati bersama family :).
Baca Juga >  Cara Mudah Udang Masak Lemak Cili Padi Petai

Lihat juga resipi-resipi untuk Daging Salai Masak Lemak Cili Api. Daging salai ini lebih sedap kerana ada bahagian yang sedikit berlemak. Sebetulnya, kuah masak lemak saya hari ini berwarna kuning lemak yang cantik. Tetapi entah kenapa, gambar hari ini tidak menunjukkan warna sebenar kuah masak lemak saya. Hmm tak kisah lah, yang penting ianya cukup lemak dan sangat sedap.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *