Cara Mudah Nasi Minyak Simple

Nasi Minyak Simple. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Kakak Faa Kuantan, Pahang. Jika tetamu bertandang ke rumah untuk beraya secara mengejut, jangan risau. Jika anda sedang mencari resepi nasi minyak simple dan mudah, anda boleh ikuti perkongsian ini untuk anda sediakan sendiri di rumah.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Hujan Panas

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Simple:

  1. Sediakan 1.5 of pot beras (tin susu).
  2. Pastikan 1 of biji Bawang besar size sederhana.
  3. Sediakan 1/2 of inch halia.
  4. Sediakan 2 of sb Minyak sapi/Marjerin/butter.
  5. Pastikan 2 ulas of bawang putih.
  6. Sediakan 1 helai of daun pandan.
  7. Ambil 1/2 of sudu kecil kunyit sbg pewarna.
  8. Ambil 1/2 tin of Susu Cair / Full cream milk.
  9. Sediakan of Rempah 4 sekawan.
  10. Sediakan 1 gelas of Air.

Biasa kita jumpa nasi minyak di kenduri-kenduri kahwin. Jadi pada hari tersebut, jumpa la macam-macam jenis, kadang ada Nasi Minyak Terengganu, Nasi Minyak Hujan Panas, Nasi Minyak Chef Wan la dan macam-macam. Itulah dia penangan resepi nasi minyak simple ni yang memang sinonim dengan majlis perkahwinan. Al maklumlah, kalau orang bujang tak jadi hal sangat dia nak sebut nasi minyak seribu kali pun tapi kalau yang dah kahwin ni, bab-bab macam ni memang sensitif sikit.

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak Simple:

  1. Beras – cuci n toskan.
  2. Bawang Merah, Bawang Putih, Halia – kisar halus. Sebahagian bawang besar di mayang halus utk ditumis.
  3. Panaskan minyak sapi/marjerin – tumis bawang besar yg dimayang halus hingga agak garing, masukkan rempah 4 sekawan, daun pandan dan bahan yg dikisar….gaul rata biarkan agak garing.
  4. Masukkan susu dan air serta serbuk kunyit – bila dah nampak mendidih – masukkan berasa.
  5. Perasakan dgn sedikit garam dan biarkan sehingga masak – Dah siap.
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd

Menu nasi minyak begitu sinonim dikaitkan dengan menu istimewa di majlis perkahwinan. Pun begitu tidak salah kiranya sekali sekala dijadikan menu istimewa untuk dinikmati bersama keluarga. Apatah lagi, dengan perkongsian resipi daripada angah izan begitu ringkas penyediaannya dan nampak menyelerakan. Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *