Bagaimana Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak

Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak. Kenapa segera? sebab kuahnya adalah balance ikan patin masak tempoyak yang akak niaga. Hari-hari dah makan ikan patin, jadi kali ni nak try apa rasa ikan talapia masak. Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian.

Ikan Talapia masak tempoyak ni aku buat last week. Cium bau je dah boleh tau. Sesuai untuk peminat ikan air tawar, resipi istimewa ikan tilapia yang disaluti ramuan tempoyak istimewa.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Kenapa segera? sebab kuahnya adalah balance ikan patin masak tempoyak yang akak niaga. Hari-hari dah makan ikan patin, jadi kali ni nak try apa rasa ikan talapia masak. Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Langkah Taugeh Tumis

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak:

  1. Ambil 1/2 of ikan talapia bahagian kepala.
  2. Ambil of senduk tempoyak manis.
  3. Pastikan 6 ulas of cili api.
  4. Ambil 1 of biji bawang besar saiz kecil.
  5. Sediakan 1 of biji bunga kantan.
  6. Ambil 1/2 of ikat daun kesum.
  7. Ambil 2 keping of asam keping.
  8. Sediakan 500 ml of air. (optional-ikut kepekatan).
  9. Ambil 1 sudu teh of garam.
  10. Ambil 1/2 sudu teh of ajinomoto.
  11. Sediakan 1/2 sudu teh of serbuk kunyit.

Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah gulainya. Cara Mudah Masak Ikan Tilapia Masak Lemak Cili Padi-Lama Akak tak kongsi entri masak-masak dalam blog ni. Kali ini baru sempat taip post masak-masak. Tak ingat masak ikan talapia ni bila, kalau tak silap dah tiga minggu lepas.

Langkah Penyediaan untuk memasak Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak:

  1. Blend bawang besar, cili dan tempoyak dengan air. Jika pekat boleh tambah air..
  2. Tuang ke dalam periuk. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keping. Masak sehingga menggelegak..
  3. Kemudian masukkan ikan talapia.
  4. Sebaiknya biar lah ianye terendam supaya masak dengan elok. Perasakan dengan garam dan ajinomoto..
  5. Ikan dah masak boleh tutup api..

Akak bajet busy sangatlah ni konon-kononnya. Padahal hari-hari bukak je dashboard Blogger ni. Bahan dan bumbu untuk memasak Kepala Ikan Talapia Masak Tempoyak. Memang saya sudah meminta hubby menelefon Kak Nyah supaya disediakan makan tengahari. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk bersama cili dan kunyit supaya bergaul rata.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Baca Juga >  Bagaimana Taugeh goreng

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *