Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak Marjerin

Nasi Minyak Marjerin. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Minyak Simple.

Tetapi resepi ini hanya menggunakan marjerin dan beras biasa. Jika anda hendak guna minyak sapi dan beras basmathi,anda hanya perlu gantikan bahannya sahaja. Masukkan semua bahan yang bertanda ( * ) dan tumis sehingga bawang menjadi layu dan naik bau.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Resipi sedap dan mudah untuk Nasi Minyak Simple.

Nasi Minyak Marjerin Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Marjerin:

  1. Sediakan 3 cawan of beras (kita guna beras basmathi- rendam sekejap.
  2. Sediakan 5 cawan of air kosong tak penuh (bergantung cara masing2).
  3. Ambil 1 tin of susu cair.
  4. Sediakan 1 of biji bawang besar – kisar.
  5. Ambil 4 ulas of bawang putih kisar.
  6. Pastikan 1 of inci halia – kisar.
  7. Ambil 1 of peket rempah tumis kayu manis.
  8. Pastikan 1 of senduk minyak masak.
  9. Ambil 1/2 of senduk marjerin (kita guna cap pelangi).
  10. Ambil 1 of ikat daun pandan.
  11. Sediakan 1 of btg serai – diketuk.
  12. Sediakan 2 of sudu kecil garam.
  13. Ambil 1 of sudu kecil penuh perasa masakan hilal.

Mungkin ada yang tanya kenapa guna Sunquick kan. Resepi Nasi Minyak Terengganu nasi minyak terengganu adalah makanan yang biasa disediakan di majlis kenduri kahwin sebagai sarapan pagi. jom kita layan resepi sedap dibawah. Nasi minyak merupakan hidangan yang cukup istimewa kepada rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana nasi minyak merupakan simbol rasmi keraian dan kegembiraan.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Minyak Marjerin:

  1. Mula2 sekali, basuh beras dan rendam sekejap. Kisar semua bahan kisar, guna susu cair masa kisar tu. Tak perlu air. Kemudian tumis menggunakan minyak dan marjerin semua bahan kisar, daun pandan, serai, rempah tumis sehinggan naik bau dan garing..
  2. Biarkan masak seketika..
  3. Kemudian, masukkan lebihan susu cair tadi. Dan biarkan mendidih. Tutup api..
  4. Kemudian, masukkan beras yg sudah ditoskan airnya ke dlm periuk nasi elektrik. Masukkan bahan yang kita tumis tadi. Masukkan air ikut sukatan (bergantung cara masing2). Kemudian, masukkan garam dan perasa masakan hilal. Dan biarkan nasi masak di dalam periuk nasi elektrik..
  5. Bl dh masak, nasi akan berbau wangi dan sangat menyelerakan 🤤😋 selamat mencuba 🥰..
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Hujan Panas Ceria Raya

Oleh sebab itu anda sering melihat nasi minyak dihidang ketika kenduri-kendara. Nasi hujan panas merupakan 'nasi minyak' di negeri Terengganu. Nasi ini disediakan dengan minyak sapi dan marjerin atau minyak sapi juga boleh digunakan sepenuhnya. Hidangan ini lazimnya digandingkan dengan gulai/kari ayam, atau kurma daging dan kurma ayam. Nasi minyak tidak pernah lengkap tanpa hidangan sampingan iaitu acar timun atau nanas.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *