Cara Mudah Sotong Sambal Tumis

Sotong Sambal Tumis. Read Customer Reviews & Find Best Sellers. Sambal Tumis Sotong (Squid Sambal) recipe – Sambal tumis sotong is a simply delicious dish, and it's easy to prepare. It can be served with boiled rice and selections of Chinese Greens such as bok choy, kailan/gailan and others.

Sambal mesti ada minyak minyak sedikit bukan sambal pekat. Sotong juga tidak liat dek dimasak terlalu lama. Dibesarkan dalam keluarga yang tidak pernah memasak sambal tumis, saya belajar dan belajar dari kawan kawan pejabat dan juga membaca cara cara orang lain menyediakan sambal tumis.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Read Customer Reviews & Find Best Sellers. Sambal Tumis Sotong (Squid Sambal) recipe – Sambal tumis sotong is a simply delicious dish, and it's easy to prepare. It can be served with boiled rice and selections of Chinese Greens such as bok choy, kailan/gailan and others.

Sotong Sambal Tumis Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Bagaimana Mini Prawn and Mushroom Quiche

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Sotong Sambal Tumis:

  1. Pastikan 500 g of sotong.
  2. Pastikan 1 of biji bawang besar – hiris kasar.
  3. Ambil 4-5 of senduk cili kisar.
  4. Pastikan 1-2 of sdt garam.
  5. Ambil 1-2 of sdb gula.
  6. Sediakan 1 keping of asam gelugur.
  7. Sediakan Sedikit of minyak untuk menumis.

Resepi Sambal Tumis Sotong, salah satu menu kegemaran keluarga saya. Jika anda lihat gambar, sotong dimasak seekor tanpa dipotong. Untuk mendapatkan kuah sambal yang sedap pastikan cili kisar dimasak lama sehingga pecah minyak. Semasa saya dan Nelly ke kedai runcit untuk membeli ayam bagi dibuat rendang, ternampak sotong yang besar dan sangat sangat fresh.

Langkah Penyediaan untuk memasak Sotong Sambal Tumis:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar sampai layu dan naik bau. Masukkan cili kisar..
  2. Masak sampai cili garing dan pecah minyak. Masukkan gula. Kacau sebati..
  3. Masukkan sotong, gaul sebati. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Tambahkan air dan masukkan asam gelugur..
  4. Reneh dengan api perlahan sampai sotong masak dan sambal pecah minyak..

Petang semua, berjumpa lagi, nak share resipi sambal tumis pulak. Ha ah, tu je, yang ni pun masak semalam, kira seangkatan dengan masak lemak rebung. Anda pernah makan sotong dalam tin, yang macam sardine tu tapi kuah dia kicap, jenama REX. Pernah cm masak dulu dan kata Kak Jee, sotong tin sedap dibuat sambal tumis. Biarkan airnya keluar dan biarkan sotong separuh masak.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *