Bagaimana Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging

Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging. Kombinasi warna sejati sejiwa Jalur Gemilang kita. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Nasi Minyak yang disediakan Juita ini dihidangkan dengan Ayam Masak Sambal di SINI dan Acar Mentah Timun di SINI.

Sebenarnya dah agak lama saya tak memasak nasi nasi seperti ini. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan lebih kerap pada waktu makan.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kombinasi warna sejati sejiwa Jalur Gemilang kita. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Nasi Minyak yang disediakan Juita ini dihidangkan dengan Ayam Masak Sambal di SINI dan Acar Mentah Timun di SINI.

Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah 🍚🌈 Nasi Hujan Panas

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging:

  1. Pastikan of Nasi Minyak 4 Sejiwa.
  2. Sediakan 1 of + 1/2 cawan beras basmathi.
  3. Pastikan 2 cawan of air.
  4. Sediakan 1 of sudu butter.
  5. Ambil 3 of sudu minyak masak.
  6. Pastikan 4 of biji bawang.
  7. Sediakan 4 ulas of bawang putih.
  8. Ambil 2 of inci halia.
  9. Sediakan 1 daun of bay.
  10. Ambil 4 of sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis & pelaga).
  11. Pastikan 3 helai of daun pandan (simpul).
  12. Ambil 1 of sudu kecil susu manis.
  13. Pastikan 1 of sudu kecil garam.
  14. Sediakan of Secubit serbuk perasa.
  15. Sediakan 2 of sudu air bunga telang.
  16. Pastikan 1 of sudu kecil tomato puree.
  17. Pastikan of Setitik pewarna merah.
  18. Sediakan 1/2 of sudu kecil serbuk kunyit.
  19. Ambil of Sambal Daging.
  20. Pastikan 1 kg of daging.
  21. Sediakan 3 of bawang besar.
  22. Ambil 5 ulas of bawang putih.
  23. Sediakan 1 of inci halia.
  24. Pastikan 1 of biji bawang holland.
  25. Ambil 2 of sudu chili flakes.
  26. Ambil 1/2 cawan of minyak masak.
  27. Sediakan 4 cawan of air.
  28. Pastikan 1 of asam keping.
  29. Sediakan 1 of sudu tomato puree.
  30. Ambil 1 of sudu kecil garam.
  31. Ambil 1 of sudu kecil gula.
  32. Pastikan 2 of sudu sos cili.
  33. Ambil of Acar Timun.
  34. Pastikan 1 of biji timun (buang biji).
  35. Sediakan 3 of biji cili api.
  36. Ambil 1 of biji bawang besar.
  37. Pastikan 3 of sudu jus limau/cuka.
  38. Sediakan 1/2 of sudu kecil garam.
  39. Pastikan 1 of sudu kecil gula.
  40. Pastikan 1/2 of pokok daun ketumbar.
Baca Juga >  Cara termudah Nasi hujan panas simple

Agaknya dulu menu utama rumah yang mengadakan kenduri kahwin adalah nasi minyak. Kalau sekarang ni, berbagai menu tambahan memeriahkan majlis kenduri dan semuanya enak-enak belaka. Tak susah sebenarnya proses memasak nasi minyak ni dan bila-bila masa kita suka bolehlah di masak dan hidangkan untuk keluarga, tak perlu menunggu jemputan kahwin Nasi minyak merupakan hidangan yang cukup istimewa kepada rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana nasi minyak merupakan simbol rasmi keraian dan kegembiraan.

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging:

  1. Basuh beras. Rendam 1/2 jam. Rebus 8 bunga telang + 1/2 cawan air sampai tinggal 2 sudu jus bunga telang. Rebus daging separuh empuk. Hiris daging..
  2. Mula mula buat acar. Hiris timun, bawang dan cili api. Masukkan jus limau, garam….
  3. Dan gula. Tambah daun ketumbar. Kacau dan sejukkan dalam peti ais..
  4. Kemudian kita masak nasi. Panaskan periuk, cairkan butter dan minyak. Hiris 2 biji bawang, 2 ulas bawang putih & 1/2 inci halia. Tumis bahan hiris dengan daun bay dan 4 sekawan. Kacau sampai naik bau..
  5. Kisar lagi 2 biji bawang dan bawang putih serta baki halia. Masukkan dalam periuk dan kacau sampai garing..
  6. Bila dah garing, tambah air, susu manis….
  7. Garam dan serbuk perasa. Kacau dan biar mendidih. Toskan beras dan masukkan dalam periuk. Kacau rata..
  8. Ambil sesenduk beras dan 2 senduk air. Asingkan dalam mangkuk. Buat 3 mangkuk. Beras dalam periuk, masukkan dalam rice cooker dan masak macam biasa..
  9. Panaskan pengukus. 3 mangkuk beras tadi campurkan serbuk kunyit, air bunga telang dan tomato puree & pewarna merah. Kacau rata..
  10. Kukus sehingga nasi masak sekata..
  11. Untuk sambal daging, kisar bawang besar, bawang putih, halia, chili flakes dan 1/2 cawan air sampai lumat..
  12. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing dan pecah minyak. Bila dah garing, masukkan daging dan asam keping..
  13. Tambah tomato puree dan kacau sebati. Perasakan dengan garam,.
  14. Gula dan sos cili. Kacau sehingga daging empuk. Jika masih belum empuk, tambah air. Kacau dan bila hampir masak, tambah hirisan bawang holland. Kacau rata..
  15. Bila dah masak, tutup api. Hidangkan bersama nasi minyak dan acar..
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak

Oleh sebab itu anda sering melihat nasi minyak dihidang ketika kenduri-kendara. Wah, tengoklah gamabr di bawah, jadi tak sabar untuk mencubanya. Nasi minyak adalah masakan khas Sumatra Selatan berupa olahan nasi yang dimasak dengan minyak samin dan rempah-rempah khas Nusantara dan Timur-Tengah. Sekilas nasi minyak terlihat seperti nasi kebuli, hal ini dikarenakan nasi minyak merupakan masakan Palembang yang memang mendapat pengaruh dari Timur-Tengah tempat nasi kebuli itu berasal. Nasi minyak biasanya disajikan bersama pelbagai.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *