Cara Mudah Nasi Kuning Diraja Terengganu

Nasi Kuning Diraja Terengganu. Nasi Kuning Diraja Terengganu berasas kn makanan diraja yea.šŸ„°selamat mencuba guys.saya pernah masak nasi ini setiap kali first ramadan okay #dudukrumah. RESEPI NASI KUNING TERENGGANU PALING SEDAP Nasi kuning ni ramai org bg resepi, kadang-kadang orchid tgk resepi mengarut. aduh.kesian, rasanya dah tak asli la. resepi ni dari mak orchid, dia meniaga sejak orchid kecil lagi sampaila ayah sakit, so skrg xde lah kan. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma.

Kalau nak tau kesedapan Nasi Kuning ni kena la try buat. Kalau tak nak buat lauk Gulai Ikan [email protected] boleh tukar kepada Gulai Ayam atau Gulai Daging. Dah melekat betul dia dgn Nasi Kuning ni. hehee.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Kuning Diraja Terengganu berasas kn makanan diraja yea.šŸ„°selamat mencuba guys.saya pernah masak nasi ini setiap kali first ramadan okay #dudukrumah. RESEPI NASI KUNING TERENGGANU PALING SEDAP Nasi kuning ni ramai org bg resepi, kadang-kadang orchid tgk resepi mengarut. aduh.kesian, rasanya dah tak asli la. resepi ni dari mak orchid, dia meniaga sejak orchid kecil lagi sampaila ayah sakit, so skrg xde lah kan. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma.

Nasi Kuning Diraja Terengganu Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Kuning Diraja Terengganu:

  1. Ambil 4 of cwn beras basmathi.
  2. Sediakan 4 cawan of air.
  3. Pastikan of serbuk kunyit.
  4. Ambil of pewarna kuning.
  5. Sediakan 1 of cwn susu cair.
  6. Sediakan of Garam.
  7. Ambil of Secukup rasa.
  8. Ambil of bahgian tumisan.
  9. Ambil 3 of sudu besar majerin or butter.
  10. Pastikan 1 of bawang besar hiris.
  11. Sediakan 3 of biji bawang putih hiris.
  12. Ambil 1/2 of halia hiris.
  13. Pastikan of rempah 4 sekawan.
  14. Ambil 2 helai of daun pandan.
  15. Pastikan 1 batang of serai ketuk.
  16. Ambil of bahagian hiasan.
  17. Sediakan sedikit of kismis.
  18. Sediakan sedikit of gajus.
  19. Sediakan daun of ketumbar.
  20. Pastikan of bawang goreng.

Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni. Sesekali teringin nak makan bersama rendang, macam tak berbaloi untuk tempah. Jadi jom belajar masak Pulut Kuning ikut resipi yang dikongsi oleh saudari Zara Lyana ni.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Kuning Diraja Terengganu:

  1. Rendam kan beras basmathi semalaman atau setengah jam sahaja kalau nak cepat yea dan toskan dia…
  2. Panas kan periuk bersama majerin hingga cair.kemudian masukkan bahan tumisan tu semua hingga garing yea.kacau sebati jangan lupa letak serbuk kunyit šŸ˜‚.
  3. Setelah garing ke semua bahan tu tuangkan semua beras yang ditos tadi dalam rice cooker..
  4. Kemudian masukkan air bersama susu cair gaul sebati letak secukup rasa dengan garam mengikuti citarasa anda.šŸ¤sedikit pewarna kuning tau.
  5. Setelah selesai semua masak letakkan dalam rice cooker macam tak biasa pulak kan..dah siap garnishing kan nasi tu dengan semua bahan hiasan tadi..selamat menjamu selera.
Baca Juga >  Cara Mudah Mee Rebus Terengganu

Resepi Nasi Minyak Terengganu (Sedap, Power dan Ori) Oleh Nur Dini Abd Aziz. Alhamdulillah, akhirnya kita dipertemukan sekali lagi dengan bulan Ramadhan, bulan dimana kesemua Muslim dan Muslimat di seluruh dunia mengerjakan ibadah puasa. Nasi Dagang Warisan Tok Cik Pilihan Raja raja TerengganuAssalamualaikum Akhirnya keluar jugak resepi nasi dagang Terengganu turun temurun Kempen Promosi dan Iklan Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. MaDiHaA kurang pasti dari mana asal usul Nasi Kuning ni sebenarnya. Ada beberapa versi juga resepi Nasi Kuning yang pernah MaDiHaA temui.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *