Kacang pool. Read Customer Reviews & Find Best Sellers. My friend JY told us that kacang pool (as it is called in Malaysia) was derived from the Middle Eastern dish known as foul medammas, which was made from fava beans. It was served with a sunny side egg and a side of buttered toast.

As this dish is adapted from the Middle eastern way of eating fava bean, I think the name Kacang Pool most likely got its name from the Egyptian word foul (or pronounced "ful") for fava bean. This can be very difficult, however, fret not as I have created a nutritious yet ridiculously cheap Kacang Pool meal. Kacang is derived from a Malay word which means beans.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Kacang pool Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan melakukan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Read Customer Reviews & Find Best Sellers. My friend JY told us that kacang pool (as it is called in Malaysia) was derived from the Middle Eastern dish known as foul medammas, which was made from fava beans. It was served with a sunny side egg and a side of buttered toast.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Kerabu Goreng

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kacang pool:

  1. Pastikan 300 of daging/daging cincang.
  2. Sediakan 1 tin of kacang foul.
  3. Sediakan 1 tin of kacang merah.
  4. Ambil 1 tin of kacang panggang.
  5. Sediakan 2 of sudu besar rempah kari.
  6. Ambil 1 of sudu besar serbuk ketumbar.
  7. Pastikan 10 ulas of bawang merah.
  8. Sediakan 4 ulas of bawang putih.
  9. Pastikan 1 of inci halia.
  10. Pastikan 2 of sudu besar minyak sapi/butter.
  11. Ambil of minyak secukupnya untuk goreng.
  12. Sediakan 800 ml of air.
  13. Ambil of gula dan garam.
  14. Sediakan 2 of biji tomato.
  15. Ambil 10 of biji limau kasturi.
  16. Sediakan 1 of biji bawang besar.
  17. Sediakan of telur ayam.
  18. Ambil of roti.

Traditionally, minced beef and curry powder are added to the meal, however, omitting them doesn't compromise the flavour. Authentic & Delicious kacang pool (fhoul) home-recipe from Hadramaut. The founder was the late Syed Alwee, his son Syed Ali is currently continuing the family tradition in serving this fine cruisine. There are many variations of this dish, but I think my aunt's recipe for Foul medames – Kacang Phool is one the best.

Cara-cara untuk memasak Kacang pool:

  1. Sediakan semua bahan2.
  2. Basuh bersih daging dan toskan.potong kecik2 masukkan dlm food processor,kalau dah beli daging cincang x yah la proses lg😁,kemudian blender bawang putih,merah dan halia ketepikan..
  3. Dalam magkuk lain,tuang 1 tin kacang foul,pecah2 kan,x perlu halus jus nice je,dalam peruk panaskan minyak,dan masukkn minyak sapi,goreng bahan2 bawang kisar tadi sampi wangi masukkan daging,dan rempah2 tadi,gaul sampai sebati,.
  4. Dah sebati masukkan kacang foul tadi yang di pecah2kan,lepas tu masukkan 2 jenis lagi kacang,gula dan garam.masukan air dan biarkan mendidih masak selama 10-15 in sentiasa kacau supaya tak hangus,kalau nak cair kurang masa,kalau nak pekat 15min just nice.tutup api sedia dihidangkan dengan tomato dipotong dadu,bawang besar potong dadu dan limau kasturi,jangan lupa telur mata sebiji,sedapnya Alhamdulillah 😍😋.
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Tepung Apam Kelantan

Kacang Pool merupakan makanan yang sinonim dengan masyarakat Johor, namun begitu hidangan ini bukan pula makanan tradisional yang berusia ratusan tahun, mala. Do you know that Kacang Pool is a specialty dish that is only available in Johor and Singapore? The word 'pool' does not mean 'pool'. We even started thinking about why the food has a pool in it. This is because it comes from the Arabic word 'fhoul' which means broad bean.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *