Bagaimana Kari Kepala Ikan Siakap

Kari Kepala Ikan Siakap. KARI IKAN SIAKAP YANG SIMPLE DAN SEDAP. Resipi sedap dan mudah untuk Kari kepala ikan siakap. first time buat ni. sis xpenah makan kari kepala ikan tapi disebabkan xtau nak masak apa harini plus laki kau suka ikan siakap & kari jadi aku combined jadi kari kepala ikan . ok lets startttt 👇🏻👩🏻‍🍳 Nak kata first time masak kari kepala ikan tu tak la jugak.dah penah masak masa first pregnant dlu. Tap disebabkan tak sedap, tak lalu nk makan.

Kuah dia lebihkan lagi bila ada baki buat cecah dgn roti sedap:) Balas Padam Resepi kari kepala ikan ini kiriman Kak Raja. Menu lazat untuk hidangan tengah hari. Hari ini saya memasak Kari Mamak menggunakan kepala ikan merah lagi untuk hidangan makan malam.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

KARI IKAN SIAKAP YANG SIMPLE DAN SEDAP. Resipi sedap dan mudah untuk Kari kepala ikan siakap. first time buat ni. sis xpenah makan kari kepala ikan tapi disebabkan xtau nak masak apa harini plus laki kau suka ikan siakap & kari jadi aku combined jadi kari kepala ikan . ok lets startttt 👇🏻👩🏻‍🍳 Nak kata first time masak kari kepala ikan tu tak la jugak.dah penah masak masa first pregnant dlu. Tap disebabkan tak sedap, tak lalu nk makan.

Baca Juga >  Cara Mudah Kari kepala ikan style mama

Kari Kepala Ikan Siakap Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Kari Kepala Ikan Siakap:

  1. Pastikan of Kepala ikan siakap.
  2. Pastikan of Pek kecil serbuk kari ikan Baba's.
  3. Pastikan of Pek kecil serbuk cili Baba's.
  4. Ambil 1 of sudu kecil halba*.
  5. Ambil 1 of biji bunga lawang,5biji bunga cengkih,1 inci kulit kayu manis*.
  6. Ambil 1 of biji bawang besar (ditumbuk)*.
  7. Ambil 5 ulas of bawang putih (ditumbuk)*.
  8. Pastikan 2 of tangkai daun kari.
  9. Pastikan 3/4 tin of susu cair Saji/santan.
  10. Pastikan 1 of sudu kecil asam jawa.
  11. Pastikan Sedikit of gula dan garam.
  12. Ambil 1 cawan of air.
  13. Pastikan of Minyak masak.

Kebetulan hari ini kakak saya, Cik gu Asiah dan keluarga ada di rumah kami. Sementara mereka keluar menghadiri kenduri kawin, saya mula masuk dapur kerana kari sedap disediakan lebih awal supaya ianya lebih mesra. Salam semua, kari kepala ikan hari ni. Meh kita masuk pula bab resepi.

Cara-cara untuk memasak Kari Kepala Ikan Siakap:

  1. Tumis bahan bertanda* dalam minyak yang panas. Sampai layu dan wangi..
  2. Masukan daun kari,rempah kari dan serbuk cili. Masak sehingga pecah minyak. Masukan satu cawan air dan asam jawa..
  3. Masukan susu cair dan masak sehingga mendidih. Letak air jika perlu. Elak banyak untuk bagi pekat. Masukan gula dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan..
  4. Kemudian masukan kepala ikan dan tutup periuk dan masak sehingga mendidih. Siap!.
Baca Juga >  Bagaimana Kari kepala ikan siakap

Hari ini saya nak kongsikan cara saya menyediakan Kari Ikan. Saya belajar dari kakak ipar saya cara menyediakan Kari Ikan yang sedap. Walaupun rasa dah ada tapi rupanya tak berapa menjadi. Rasanya masih kurang minyak dan juga santan terlebih pekat. Resepi Kari Ikan Siakap ini sebenarnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom di kampung.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *