Cara termudah Nasi minyak

Nasi minyak. Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

However, it is also common in neighboring Jambi as far north to Medan in North Sumatra. In a glimpse, nasi minyak looks and tastes slightly like nasi kebuli, this. Nasi ( Rice ) Minyak ( Ghee ) is an extremely common and famous dish among the Malays here.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

Nasi minyak Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi Minyak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi minyak:

  1. Sediakan 3 of sudu besar minyak masak.
  2. Sediakan 2 of sudu besar minyak sapi.
  3. Ambil 2 of sudu besar marjerin jenama pelangi.
  4. Ambil 1 of bunga cengkih.
  5. Sediakan 3 of buah pelaga.
  6. Pastikan 1 of kayu manis.
  7. Pastikan 3 of sdb bawang merah + putih kisar.
  8. Sediakan of garam.
  9. Sediakan 2 of pot beras.
  10. Pastikan of air untuk masak nasi.
  11. Ambil of pewarna kuning.

It is a key dish in Malay weddings but of course it can be eaten anytime too, no special occasions needed for it. Usually it's just Nasi Minyak but the recipe is with a twist, adding some lemon grass into it and bringing the taste out more. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi minyak:

  1. Panaskan minyak masak, marjerin dan minyak sapi ke dalam kuali..
  2. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Biarkan naik bau masukkan pula 3 sudu besar bawang merah dan putih yg telah dikisar. Halia 1 inci boleh juga dikisar bersama bawang. (sy xletak halia)..
  3. Setelah semuanye naik bau, masukkan beras 2 pot yg telah dibersihkan ke dalam kuali gaul sebati. Sy guna beras siam cap mangga. Beras biase je sy gune. Setelah sebati masukkan semuanye dalam rice cooker serta masukkan air macam masak nasi biase supaya nasi masak sempurna.. garam 1 sudu kecil jangan lupe ye. Kacau2 baru tekan on…
  4. Setelah nasi masak masukkan 3 titis pewarna kuning dan gaul2 bg warna sekata.. Siap.
Baca Juga >  Cara Mudah Nasi minyak udang. Hidangan Nasi(Maraton Ramadhan)

Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *