Bagaimana Set Nasi Minyak Simple

Set Nasi Minyak Simple. Jadi, apa salahnya kita cuba untuk memasak nasi minyak dan daging beriani ini. Resepi Nasi Minyak Simple Yang Sedap Untuk Di Makan Bahan – bahan untuk membuat nasi minyak yang simple : Di bawah ini adalah senarai bahan masak yang diperlukan. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Kalau sekarang ni, berbagai menu tambahan memeriahkan majlis kenduri dan semuanya enak-enak belaka. Tak susah sebenarnya proses memasak nasi minyak ni dan bila-bila masa kita suka bolehlah di masak dan hidangkan untuk keluarga, tak perlu menunggu jemputan kahwin :). Tapi macam mana pun saya tetap akan berkongsi dengan anda resepi nasi minyak simple yang sedap ni.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Set Nasi Minyak Simple Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Jadi, apa salahnya kita cuba untuk memasak nasi minyak dan daging beriani ini. Resepi Nasi Minyak Simple Yang Sedap Untuk Di Makan Bahan – bahan untuk membuat nasi minyak yang simple : Di bawah ini adalah senarai bahan masak yang diperlukan. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Set Nasi Minyak Simple:

  1. Pastikan of 🥘Gulai Daging: *bahan kisar.
  2. Ambil 1 kg of daging (potong lebar).
  3. Ambil of Rempah kasar (kayu manis,bunga lawang,biji pelaga).
  4. Ambil 3 of inci halia*.
  5. Sediakan 3 of inci lengkuas*.
  6. Pastikan 1 of biji bawang merah besar*.
  7. Sediakan 4 ulas of bawang putih*.
  8. Ambil 3 of biji cili kecil*.
  9. Sediakan 3 of sb cili kering kisar.
  10. Pastikan 1 of btg serai diketuk.
  11. Sediakan 3 of sb rempah gulai masak cap Bunga Ros.
  12. Pastikan 3 of sb rempah gulai cap Bunga Ros.
  13. Ambil 5 of biji kentang dibelah empat.
  14. Sediakan 2 of sb kerisik.
  15. Sediakan 1/2 kg of santan.
  16. Sediakan 1/2 keping of gula manisan.
  17. Pastikan 1/2 cawan of air asam jawa (drpd 2 sb asam jawa).
  18. Ambil of Gula dan garam secukup rasa.
  19. Ambil of 🍚Nasi Minyak.
  20. Ambil 4 cawan of beras (Basmathi)/8 cawan beras biasa.
  21. Pastikan of Rempah kasar (kayu manis,bunga lawang,biji pelaga) dilebihkan supaya nasi lebih wangi.
  22. Sediakan 4 of sb minyak sapi.
  23. Pastikan 3 of sb butter.
  24. Sediakan 1/2 of biji bawang merah besar kisar.
  25. Sediakan 1/2 of inci halia kisar.
  26. Sediakan 3 ulas of bawang putih kisar.
  27. Pastikan 2 helai of daun pandan disimpul.
  28. Ambil 1/2 of st serbuk kunyit.
  29. Pastikan 1/2 tin of susu cair.
  30. Pastikan 3 of sb susu pekat (kalau nak rasa nasi manis2 lagi, boleh tambah susu pekat lebih sikit).
  31. Sediakan of Air secukupnya untuk memasak nasi.
  32. Ambil of Kismis.
  33. Pastikan of Kacang peas.
  34. Pastikan of 🥒Acar/Jelatah Simple.
  35. Pastikan 2 batang of timun (buang pulur,potong memanjang).
  36. Pastikan 1 batang of carrot (potong memanjang).
  37. Sediakan 2 of biji cili besar merah (potong bulat halus2).
  38. Pastikan 3 ulas of bawang merah kecil (dimayang).
  39. Ambil 2 ulas of bawang putih (dimayang).
  40. Pastikan 2 of sb gula (@ secukupnya).
  41. Pastikan 8 of sb cuka (@ secukupnya).
  42. Ambil 1 of st garam.
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Minyak

Mana la tahu kalau ada kaum keluarga yang terdekat nak buat majlis perkahwinan ataupun apa-apa majlis sekalipun, bolehlah anda masak nasi minyak untuk mereka. Tak perlulah lagi upah orang ataupun gunakan perkhidmatan katering. Wah, tengoklah gamabr di bawah, jadi tak sabar untuk mencubanya. Bila tiba hari raya, selain ketupat, lemang dan rendang, sajian nasi adalah antara hidangan popular yang wajib ada di rumah.

Langkah Penyediaan untuk memasak Set Nasi Minyak Simple:

  1. Gulai daging: Tumis rempah kasar, bahan kisar, rempah gulai masak dan rempah gulai sehingga pecah minyak. Masukkan gula manisan dan gula pasir. Masukkan daging dan masak sehingga air daging kering sedikit. Kemudian masukkan air asam jawa, serai, kentang dan santan. Masak sehingga daging empuk..
  2. Masukkan kerisik. Masak sedikit lagi sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Perasakan dengan garam. (Uchu guna pressure cooker je..masuk je semua bahan, set 20 minit. Kemudian guna mode stir fry untuk pekatkan sikit kuah. Uchu mmg nak cepat aje..).
  3. Nasi minyak: cairkan minyak sapi dan butter dalam periuk nasi. Tumis rempah kasar dan bahan kisar. Masukkan beras yang telah dibersihkan dan ditos. Goreng sedikit beras. Masukkan susu cair, susu pekat dan air sehingga mendapat paras sukatan yang dikehendaki. Masukkan daun pandan.(Kalau guna basmathi, nisbah beras kepada cecair 1:1,susu cair dan air termasuk dalam cecair tu sekali tetapi bahan minyak tidak termasuk). Masak nasi..
  4. Dah siap, alihkan periuk nasi daripada tungkunya supaya tak berkerak,taburkan kismis dan kacang peas, dan biarkan dulu dalam periuk selama 10 minit baru la dikacau berhati2 supaya nasi tak patah/hancur. (Uchu tak letak kismis, kacang peas dan bawang goreng harini).
  5. Acar jelatah: sementara tunggu gulai, campurkan semua bahan. Biarkan bahan mesra..
Baca Juga >  Bagaimana Nasi Minyak 4 Sejiwa & Sambal Daging

Bagi yang belum ada menu apa nak dimasak di pagi Syawal nanti, koleksi resipi set nasi yang lengkap dengan lauk ni pasti boleh membantu. Sementara nasi minyak masak di dalam rice cooker, saya mula memasak Ayam Masak Merah. Bekerja di dapur kena ada planning juga untuk maksimunkan penggunaan dapur dan masa kita sendiri. Pendek kata dapur saya terus menerus digunakan. Kami sebenarnya memasak nasi minyak dan set ayam masak merah sebanyak dua kali.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *