Panduan Langkah demi Langkah Nasi tomato

Nasi tomato. Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes). "Alahai , rasa teringin pulak nak makan nasi tomato.

Apa […] This Tomato Quinoa is inspired by the Malaysian rice dish Nasi Tomato, and for such simple ingredients, it is incredibly flavorful. Garlic and onions are sauteed with whole spices like cumin, cinnamon, and clove, and the flavors are anything but plain. The recipe comes from The Casual Veggie Cookbook (available here), and was created by my … Nasi Tomato – nasi yang dimasak dengan sos tomato atau pasta, susu, rempah kering, dan asas rempah tumis bawang putih, bawang, halia.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes). "Alahai , rasa teringin pulak nak makan nasi tomato.

Baca Juga >  Langkah Nasi Goreng Kerabu

Nasi tomato Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi tomato:

  1. Pastikan of Nasi tomato.
  2. Pastikan 4 cawan of beras basmathi Moghul (dibasuh dan direndam kira-kira 10-15 minit).
  3. Pastikan 1 of labu bawang merah India (dihiris).
  4. Ambil 3 ulas of bawang putih (dihiris).
  5. Pastikan 2 of inci halia (dihiris).
  6. Pastikan Sedikit of kulit kayu manis.
  7. Ambil Sedikit of bunga lawang.
  8. Pastikan Sedikit of bunga cengkih.
  9. Sediakan Sedikit of buah pelaga.
  10. Sediakan 3 of sudu besar minyak sapi.
  11. Sediakan 1/2 cawan of minyak masak.
  12. Sediakan 4 cawan of air.
  13. Ambil 1/2 cawan of susu cair.
  14. Sediakan 6 of sudu besar puri tomato.
  15. Pastikan 3 of biji tomato dicincang.
  16. Pastikan 3-4 helai of daun pandan disimpul.
  17. Sediakan Sedikit of garam.
  18. Ambil of Ayam masak merah.
  19. Pastikan of Seekor ayam (dibersihkan dan dipotong).
  20. Pastikan of Segenggam cili kering (direbus dan dikisar halus).
  21. Pastikan 5 of biji bawang merah*.
  22. Ambil 1 of labu bawang holland*.
  23. Sediakan 5 ulas of bawang putih*.
  24. Pastikan 3 of inci halia*.
  25. Ambil 3 of biji tomato dikisar halus.
  26. Sediakan 4 of sudu besar puri tomato.
  27. Pastikan 1 cawan of sos cili.
  28. Ambil 1/2 cawan of susu cair (ikut suka tak nak letak pun boleh).
  29. Ambil Sedikit of air.
  30. Pastikan Sedikit of minyak untuk menumis.
  31. Pastikan Sedikit of kulit kayu manis.
  32. Sediakan Sedikit of bunga lawang.
  33. Ambil of Garam.
  34. Ambil of Gula.
  35. Sediakan of Serbuk perasa.
  36. Sediakan of Acar Jelatah.
  37. Pastikan 2 of biji timun dibuang empulur nya (dipotong mancis).
  38. Sediakan 2 batang of lobak merah(dipotong mancis).
  39. Pastikan 1/2 of biji nenas saiz kecil (dipotong kecil).
  40. Sediakan 1/2 of labu bawang merah India (dipotong memanjang).
  41. Sediakan 1 of biji cili merah (dipotong kecil).
  42. Ambil of Cuka.
  43. Pastikan of Garam.
  44. Sediakan of Gula.
  45. Sediakan of Bahan lain.
  46. Sediakan of Bawang merah goreng.
  47. Ambil Sedikit of daun ketumbar (saya cari tak jumpa, saya gantikan dengan daun parsli kering).
Baca Juga >  Langkah Nasi Tomato Mudah

Nasi tomato sering dimakan dengan ayam masak merah. Ini Resepi Tomato Paling Sedap !! Resepi Nasi Tomato Simple Mudah Paling Sedap Ayam Masak Merah Apa kata masak nasi tomato je? Confirm kenyang, nasi dan ayam masak merah.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi tomato:

  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis bahan-bahan hiris naik bau. Masukkan bahan rempah. Bila bawang hampir kekuningan baharu lah masukkan puri tomato..
  2. Masukkan tomato cincang. Gaul lagi. Masukkan air, daun pandan dan susu cair. Apabila menggelegak, masukkan beras dan garam. Masak lah hingga nasi masak..
  3. Untuk ayam masak merah pula, kisar bahan-bahan bawang dan halia. Tumis bahan-bahan kisar berserta bahan rempah hingga pecah minyak. Masukkan ayam. Biasa nya ayam tu saya perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng sekejap sahaja tetapi oleh kerana saya nak cepat saya tak goreng dulu..
  4. Masukkan tomato kisar, sos cili dan puri tomato serta susu cair. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masak hingga ayam lembut dan kuah nya sedikit pekat. Apabila nasi sudah masak gembur-gemburkan dengan chopstick supaya nasi tak patah..
  5. Untuk acar jelatah, campur kesemua bahan hiris/potong dengan cuka, garam dan gula..

Jom ikuti resepi yang dikongsikan oleh Zara Zahara. Nak spesial tapi senang maklumlah hujung minggu biasanya banyak kerja yang nak kena selesaikan. Nasi tomato perkongsian Cik Puan Sarah antara yang boleh kita cuba sebab resipinya cukup ringkas, guna beras biasa saja. Utk resepi nasi tomato, mama pilih resepi dari MYR sbb tajuk di resepi MYR tertulis nasi tomato simple dan garenti sedap. Mama kalau resepi simple mmg rajin nak mencuba, apatah kalau bahan yg mmg semua ada di rumah, kalau resepi yg 'renyah' byk bahan yg kena beli dulu.lambatlah.kiv dulu resepinya.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi Goreng Sosej

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *