Bagaimana Mee kari

Mee kari. Saya terjumpa resepi mee kari kerang yang dikatakan sangat sedap dan membuat ubahsuai dari beberapa resepi setelah mengambilkira feedback dan komen yang diberi. Kalau masakan seperti ini, kita bebas untuk mengubahsuai ramuan ramuan dan cara caranya, tidak seperti kuih muih yang perlu diikuti sukatan dan bahan digunakan. Mee kari sedap dimakan jika kuah tak pekat dan tak cair.

Bahan-bahan sambal mee kari : Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak, termasuk bahan untuk hiasan atau taburan dia atas hidangan, tapi itulah yang menariknya tentang mee kari. Bagi saya kombinasi seafood iaitu kerang dan udang juga sememangnya menambah lebih perisa untuk kuah kari. Mee kari ini juga bolehlah menjadi juadah untuk dihidangkan kepada tetamu atau mungkin sahaja kepada ahli keluarga anda.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Saya terjumpa resepi mee kari kerang yang dikatakan sangat sedap dan membuat ubahsuai dari beberapa resepi setelah mengambilkira feedback dan komen yang diberi. Kalau masakan seperti ini, kita bebas untuk mengubahsuai ramuan ramuan dan cara caranya, tidak seperti kuih muih yang perlu diikuti sukatan dan bahan digunakan. Mee kari sedap dimakan jika kuah tak pekat dan tak cair.

Mee kari Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara Mudah Mee Kari Tengkuk Ayam Cinta Sayang

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee kari:

  1. Pastikan of ayam @ daging.
  2. Pastikan of tauhu pelampung(goreng kejap).
  3. Ambil 2 of biji bwg besar*.
  4. Ambil 3 ulas of bwg putih *.
  5. Sediakan 2 of s/b udang kering*.
  6. Ambil 10 of tangkai cili kering*.
  7. Pastikan 1 of btg serai di ketuk.
  8. Ambil 4 of s/b serbuk kari✔️.
  9. Pastikan 2 of s/b serbuk cili ✔️(nak skip pon boleh).
  10. Pastikan 1 kotak of kecik santan.
  11. Ambil 1 of cwn air.
  12. Sediakan 1 of kiub pati ayam.
  13. Pastikan of kisar *.
  14. Sediakan of ✔️bancuh dengan sedikit air✔️.
  15. Pastikan of Bahan Lain.
  16. Sediakan of mee kuning di celur sekejap.
  17. Pastikan of fishball di goreng dan hiris.
  18. Ambil of fishcake di goreng dan hiris.
  19. Sediakan of tauge.
  20. Ambil daun of sup dan daun bawang.
  21. Pastikan of lada merah di hiris.
  22. Sediakan 2 of telur rebus belah.
  23. Sediakan of bwg goreng.
  24. Ambil 2 of limau kasturi belah.
  25. Sediakan of 🌱nak tambah kerang dan udang pon boleh🌱.

Resepi Mee Kari (Sedap Sangat!) by Nur Dini Abd Aziz Mee Kari adalah hidangan orang Asia yang berasal daripada kaum Melayu. Rasanya berlemak dan pedas, menguji deria rasa yang merasainya. Barulah tumis lagi bahan kisar hingga wangi dan warna bertukar menjadi kekuningan. PENYEDIAAN MEE KARI :- Ambil mee secukupnya dan letak dalam mangkuk sesuai, tuang kuah dan letak bahan lain.

Langkah Penyediaan untuk memasak Mee kari:

  1. Panaskan minyak, masuk serai, bahan * dan ✔️. tumis hingga pecah minyak..
  2. Masuk ayam @ daging. biar hingga masak. masukkan santan, air serta kiub pati ayam. kepekatan kuah agak2 ya.. jangan terlalu pekat dan jgn terlalu cair..
  3. Perasakan garam dan gula.. biarkan mendidih baru masuk tauhu tadi.. dah siap😊😊.
  4. Selamat mencuba💕.
Baca Juga >  Bagaimana Mee Kari

Mee kari siapalah yang tak suka kan. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari. sedap je hehehe. Anda boleh cuba resepi mee kari ayam special yang akan dikongsikan kali ini. Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak, termasuk bahan untuk taburan diatas hidangan atau hiasan.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *