Langkah Nasi Minyak Arab Warisan Bonda

Nasi Minyak Arab Warisan Bonda. Setiap tahun pada setiap hari raya pasti ada nasi minyak arab ni. Teringat pada arwah mama buat nasi arab untuk hidang pada jemaah surau seusai solat subuh. Delivery Setiap hari Rabu & Khamis.

Menerima tempahan katering utk sebarang majlis. Nasi Arab ni tak banyak lauk, jadi nasi kena cukup rasa lemak masinnya. Lumur ayam dengan madu dan serbuk kunyit.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak Arab Warisan Bonda Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi secara percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, anda boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Setiap tahun pada setiap hari raya pasti ada nasi minyak arab ni. Teringat pada arwah mama buat nasi arab untuk hidang pada jemaah surau seusai solat subuh. Delivery Setiap hari Rabu & Khamis.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Arab Warisan Bonda:

  1. Sediakan of Bahan rebusan daging:.
  2. Ambil 2 kg of tulang + daging lembu.
  3. Sediakan 2 liter of air.
  4. Ambil 4 of sekawan.
  5. Sediakan 1 of inci halia.
  6. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  7. Sediakan 1 of sudu besar garam.
  8. Ambil 1 of sudu besar gula.
  9. Ambil 1 of sudu kecil serbuk jintan manis.
  10. Sediakan 1 of sudu kecil serbuk jintan putih.
  11. Sediakan 1 of sudu kecil serbuk lada hitam.
  12. Sediakan 2 of biji kurma dibuang biji.
  13. Sediakan of Bahan tumis :.
  14. Pastikan 4 of sekawan.
  15. Sediakan 1 of inci halia dimayang.
  16. Sediakan 4 ulas of bawang putih dimayang.
  17. Pastikan 1 of biji bawang besar dimayang.
  18. Pastikan 2 of senduk minyak sapi / marjerin.
  19. Pastikan 2 of sudu besar tomato puri (optional).
  20. Pastikan of Bahan nasi :.
  21. Ambil 4 cawan of beras basmathi.
  22. Pastikan 4 cawan of air rebusan daging.
  23. Sediakan 1 of mangkuk bahan tumis.
  24. Pastikan of Bahan Acar atau Salatah:.
  25. Pastikan 1 batang of timun batang dibuang kulit dan biji.
  26. Pastikan 1/2 batang of lobak merah potong dadu.
  27. Pastikan 1/2 of labu bawang besar.
  28. Ambil 3 of biji cili padi potong nipis.
  29. Sediakan 1 of sudu besar cuka.
  30. Sediakan 1 of sudu besar gula.
  31. Sediakan 1 cubit of garam.
  32. Pastikan of Bahan Sambal:.
  33. Pastikan 3 of biji tomato.
  34. Pastikan 2 ulas of bawang putih.
  35. Ambil 1 of inci halia.
  36. Ambil 1 of biji limau nipis.
  37. Sediakan 3 of biji cili padi.
  38. Sediakan 2 of biji lada merah.
  39. Sediakan 1 of sudu kecil garam.
  40. Sediakan 1 of sudu besar gula.
  41. Ambil 1 of sudu besar cuka.
  42. Pastikan 1 of biji limau nipis.
  43. Ambil 1 of tangkai daun ketumbar n akar.

Sementara itu, tumiskan daun pandan, ketumbar, jintan manis dan lada hitam dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Nasi minyak berkat katering warisan bonda. DOA SEBELUM MULAKAN KERJA/PERNIAGAAN "Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada Engkau kebaikan hari ini, kemenangan-Nya, pertolongan-Nya, cahaya-Nya, keberkatan-Nya dan petunjuk-Nya. Bagi korang yang tercari-cari nasi ayam the best in Melaka aku suggest korang pergi Nasi Ayam Bonda di Bachang.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Minyak

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Minyak Arab Warisan Bonda:

  1. Rendam beras 30minit..
  2. Rebus daging hingga empuk seeloknya di rebus sehari sebelum penyediaan nasi..
  3. Bahan2 tumis.
  4. Mayang halus bawang besar, bawang putih dan halia..
  5. Tumis sehingga sedikit perang..
  6. Masukkan air rebusan daging dan bahan tumis kedalam periuk nasi. Kemudian masukkan daging yg telah empuk tadi..
  7. Campurkan semua bahan salatah dan perasakan dgn garam dan gula..
  8. Kemudian sediakan bahan sambal. Kisar kan semua bahan sambal dan masak diatas dapur dengan api sederhana besar. Perasakan dengan garam dan gula..
  9. Nasi siap dimasak..
  10. Siap sedia dihidang..

Lihat juga resipi-resipi untuk Bihun Soto Warisan. "Hujung minggu ni kawan-kawan ofis nak datang beraya, nak masak apa yang special sikit ye?" Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau […] Nasi Minyak dan Gulai Ayam Terengganu Style Resepi Bonda saya Seperti dijanjikan hari tu. Resepi Nasi Arab Cara Simple Tapi Sedap. Baca Lagi Oleh Resepi Bonda Team Oleh Resepi Bonda Team. Nasi Resepi Nasi Bukhari dengan Ayam Bakar Halia dan Dalca.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *