Nasi Tomato. Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes).

This Tomato Quinoa is inspired by the Malaysian rice dish Nasi Tomato, and for such simple ingredients, it is incredibly flavorful. Garlic and onions are sauteed with whole spices like cumin, cinnamon, and clove, and the flavors are anything but plain. The recipe comes from The Casual Veggie Cookbook (available here), and was created by my … Nasi Tomato – nasi yang dimasak dengan sos tomato atau pasta, susu, rempah kering, dan asas rempah tumis bawang putih, bawang, halia.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda tetap memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Tomato (or Tomato Rice) is a flavorful Malaysian side dish. But with the complex mix of sweet and tart tastes in this dish, it can easily be served on its own. It is typically served with Ayam Masak Merah (which is a lightly spicy chicken dish simmered in a sauce with tomatoes).

Nasi Tomato Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selamanya mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi Tomato

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Tomato:

  1. Pastikan 3 cawan of beras.
  2. Sediakan 2 of sudu besar minyak sapi.
  3. Pastikan 2 of sudu besar minyak masak.
  4. Ambil 2 helai of daun pandan.
  5. Ambil 3 of biji bawang merah (dihiris).
  6. Ambil 3 ulas of bawang putih (dihiris).
  7. Pastikan 1 inchi of halia (dihiris).
  8. Sediakan Sedikit of kulit kayu manis.
  9. Ambil Sedikit of bunga lawang.
  10. Pastikan Sedikit of buah pelaga.
  11. Ambil Sedikit of bunga cengkih.
  12. Ambil 1 batang of serai.
  13. Pastikan 5 of sudu kisaran tomato dan sos tomato/tomato puree.
  14. Ambil 1/2 cawan of susu cair.
  15. Ambil Sedikit of kismis.
  16. Sediakan of Gula secukup rasa.
  17. Ambil of Garam secukup rasa.
  18. Sediakan Sedikit of air.

Nasi tomato sering dimakan dengan ayam masak merah. Ini Resepi Tomato Paling Sedap !! Resepi Nasi Tomato Simple Mudah Paling Sedap Ayam Masak Merah Apa kata masak nasi tomato je? Confirm kenyang, nasi dan ayam masak merah.

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Tomato:

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Panaskan minyak sapi di atas kuali. Tambah minyak masak..
  3. Masukkan daun pandan diikuti hirisan bawang putih, bawang merah dan halia. Masukkan serai..
  4. Masukkan rempah empat sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih). Angkat dan letak tepi..
  5. Di bahagian yang lain, kisar buah tomato bersama sos tomato dan sedikit air..
  6. Cuci beras dalam periuk nasi. Tambah air macam biasa tapi kurang sedikit sebab nak masukkan susu dan kisaran tomato. Masukkan hasil kisaran buah tomato tadi dan gaul sebati. (seeloknya guna tomato puree, saya guna kaedah ni sebab takde tomato puree) 😂.
  7. Masukkan hasil tumis tadi. Kacau sebati. Tambah kismis. Masukkan garam dan gula secukup rasa..
  8. Masukkan susu. Kacau biar sebati. Tanak nasi macam biasa..
  9. Hasilnya. 🙂.
Baca Juga >  Langkah Nasi goreng SuperSimpleSedap

Jom ikuti resepi yang dikongsikan oleh Zara Zahara. Nak spesial tapi senang maklumlah hujung minggu biasanya banyak kerja yang nak kena selesaikan. Nasi tomato perkongsian Cik Puan Sarah antara yang boleh kita cuba sebab resipinya cukup ringkas, guna beras biasa saja. Utk resepi nasi tomato, mama pilih resepi dari MYR sbb tajuk di resepi MYR tertulis nasi tomato simple dan garenti sedap. Mama kalau resepi simple mmg rajin nak mencuba, apatah kalau bahan yg mmg semua ada di rumah, kalau resepi yg 'renyah' byk bahan yg kena beli dulu.lambatlah.kiv dulu resepinya.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *