Panduan Langkah demi Langkah Nasi Mandy Daging Lembu

Nasi Mandy Daging Lembu. Katanya ada di jual di pasaraya. Boleh rujuk gambar kotak dalam langkah di bawah. Memang betul makcik cakap mudah sangat nak.

Balik rumah, lepas kerja membersihkan barangan basah yg dibeli dan kemas apa yg patut, K. Nor pun mula la menggugel, cari resipi Nasi Mandy Kamben (sori ya. mmg suka guna word kamben. jgn marah nooo. ) Gugel punya gugel jumpa satu resipi yg sangat berkenan di mata dan di hati. Nasi Mandy Lahm (Daging) Misry Sebelum tu akak nak minta tolong VOTE blog akak boleh tak?

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Katanya ada di jual di pasaraya. Boleh rujuk gambar kotak dalam langkah di bawah. Memang betul makcik cakap mudah sangat nak.

Nasi Mandy Daging Lembu Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Nasi Goreng Jepun

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Mandy Daging Lembu:

  1. Ambil of Set beras dan rempah Al Bayt.
  2. Ambil of Beras basmathi (ada dalam set).
  3. Sediakan of Rempah serbuk mandy (ada dalam set).
  4. Sediakan of Rempah tumis mandy (ada dalam set).
  5. Ambil 1 1/2 kg of kambing (daging dan tulang).
  6. Pastikan 2 of biji bawang besar.
  7. Ambil 5 of biji bawang putih.
  8. Sediakan 2 batang of cili hijau.
  9. Pastikan 3 of sudu besar minyak masak.
  10. Pastikan of Garam secukup rasa.

Bahan Nasi Arab – Serbuk rempah, beras dan rempah hidup yg disediakan. – blend (bawang merah + bawang putih ) – garam/ kiub daging/ayam – air rebusan (kalau ada) – tomato puree ( aku takde tomato puree so aku blend tomato ngan gula sket huhuhu) – minyak sapi/marjerin ( aku guna minyak jeton/zaitun) Cara masak nasi arab. Nasi arab kabshah yang berbeza sedikit rempahnya, nasi arab maqlub yang ada disertakan sekali dengan sayur dan juga nasi arab hadramaut yang menggunakan banyak rempah. Kesemua bahan B di-didihkan di dalam periuk hingga daging lembut. Lumurkan daging ini dengan minyak zaitun.

Cara-cara untuk memasak Nasi Mandy Daging Lembu:

  1. Ni lah rupa kotak Set Nasi Mandy Kambing Yaman. Dalam set ni dah tersedia Beras Basmathi, Rempah Serbuk dan Rempah Tumis..
  2. Rebus daging lembu sehingga betul-betul empuk (tanpa garam). Guna periuk Noxxa Pressure Cooker Amway ni rebus dalam 30minit nak bagi empuk sebab ada urat. Kalau isi daging sahaja 20minit dah cukup..
  3. Alihkan daging lembu yang siap di rebus tadi. Nampak urat tu besar kan..
  4. Sambil rebus daging lembu, rendam lah beras lebih kurang dalam 20minit atau lebih. Kemudian toskan..
  5. Tumis rempah hidup (kayu manis, pelaga, cengkih dan lumi), 2 biji hirisan bawang besar dan 5 biji hirisan bawang putih. Apabila bawang garing, masuk kan serbuk rempah mandy, tumis sebentar dengan api kecil (jangan hangus pulak😆). Tutup api (guna semua rempah tumis dan serbuk yang tersedia di dalam set)..
  6. Apa lagi potong daging ikut citarasa sendiri. Ummi potong daging lembu saiz besar macam ni..
  7. Campurkan tumisan bawang-rempah dan beras ke dalam periuk Noxxa Pressure Cooker Amway tu tadi. Air tu pun ummi guna air rebusan daging lembu tadi sebanyak 600ml. Dan masukkan juga daging yang dah di potong ke dalam periuk..
  8. Tanak nasi dalam periuk Noxxa Pressure Cooker Amway dalam 5-7minit dah siap masak. ATAU Tanak nasi dalam periuk rice cooker biasa pun boleh. Kena tunggu nasi masak 80% gaulkan perlahan-lahan kemudian tutup balik biarkan sampai 100% masak..
Baca Juga >  Cara termudah Nasi Goreng Ikan Masin

Alahaai saya yang dulu tak suka sangat dengan nasi beriani jadi betul betul ketagihan dengan beriani Pakistan ini. Makan beramai ramai lagi lah sedap. Terima kasih lah kepada Oznaini kerana mengajar resepi ini, a keeper recipe. Beberapa hari lepas, saya memasak nasi beriani Pakistan menggunakan ayam, pun sangat sedap. Biasanya Nasi Mandy di hidang dengan Ayam Panggang berempah dan salad tomato dengan timun.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *