Langkah Ikan Cencaru Percik Terengganu Style

Ikan Cencaru Percik Terengganu Style. Lihat juga resipi-resipi untuk Ikan Cencaru Percik Terengganu Style. Oleh : Dean BZIkan percik mungkin mengambil sedikit masa untuk menyediakannya. Ini kerana anda perlu membakar ikan terlebih dahulu sehinggalah hampir setenga.

Alkisah minggu lepas masa blog walking ke blog Nani ternampaklah Nani tayang gambor Ikan Cencaru Sumbat Sambal. Letak ikan atas pemanggang ( boleh guna kuali atau pembakar bbq) dan sapu rempah kisar tadi dengan secukupnya. Tutup ikan menggunakan penutup periuk supaya ia masak sekata.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Lihat juga resipi-resipi untuk Ikan Cencaru Percik Terengganu Style. Oleh : Dean BZIkan percik mungkin mengambil sedikit masa untuk menyediakannya. Ini kerana anda perlu membakar ikan terlebih dahulu sehinggalah hampir setenga.

Ikan Cencaru Percik Terengganu Style Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Bagaimana Onde-onde terengganu

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Ikan Cencaru Percik Terengganu Style:

  1. Sediakan 2 of ekor ikan cencaru.
  2. Pastikan 5 ulas of bawang merah.
  3. Sediakan 4 ulas of bawang putih (kurangkan jika tak suka).
  4. Sediakan 1 of inci halia.
  5. Ambil 5 batang of serai (yang Mai saiz kecil, kalau besar guna 3).
  6. Pastikan 3 keping of asam keping.
  7. Pastikan 2 of sudu besar cili kering kisar.
  8. Sediakan 1 kotak of santan pekat KARA.
  9. Ambil 1 of sudu kecil garam.
  10. Sediakan 1/8 of nisang (boleh ganti dengan gula [email protected]@melaka).

Bila ikan kelihatan separuh masak, sapu lagi rempah. Rindu betul dah lama tak masak percik Terengganu style. hihi. Kebetulan en. suami beli ikan jeb. Kalau percik style Kelantan kuahnya putih.

Langkah Penyediaan untuk memasak Ikan Cencaru Percik Terengganu Style:

  1. Bersihkan ikan cencaru. Buang jaketnya.
  2. Bakar suhu 250°c selama 15 minit.
  3. Kisar [email protected] bawang putih, bawang merah, halia.
  4. Masukkan santan dalam periuk. Tambahkan serai, bahan kisar, asam keping dan cilo kisar. Masak secara 'raja berangkat'..
  5. Masukkan nisang. Kacau hingga pekat. Tutup api. Perasakan dengan garam..
  6. Boleh masukkan ikan dalam kuah percik dan golek-golekkan sekejap atau tuangkan kuah di atas ikan yang dibakar tadi..

Percik style org KL/Selangor ni yang biasa jumpa kat pasar malam kuahnya merah. Tganu style ni kuahnya merah kekuningan sikit. Bahan penting kuah percik Terengganu yang tak boleh tinggal mestilah serai & halba. Kalau takde tu memang tak menjadilah kuahnya hihi. Sedapnya Singgang Pedas Ikan Kerisi ni.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *