Cara Mudah Resepi Nasi Arab Ala2 Mandy Ayam Bawang 🤤

Resepi Nasi Arab Ala2 Mandy Ayam Bawang 🤤. Lihat juga resipi-resipi untuk Nasi Arab Mandy. Resepi Simple Nasi Arab Ayam Mandy. RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI ARAB – Assalamualaikum, salam sejahtera semua.

Rupanya. mudah aje nak buat Nasi Arab ni, ye ! Resepi nasi mandy / nasi mandi atau chicken mandy semakin mendapat tempat di Malaysia. Nasi ayam mandy yang berasal dari Yaman / merupakan salah satu hidangan nasi arab yang mengkombinasikan nasi dan ayam dengan pelbagai rempah ratus dari Arab.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Lihat juga resipi-resipi untuk Nasi Arab Mandy. Resepi Simple Nasi Arab Ayam Mandy. RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI ARAB – Assalamualaikum, salam sejahtera semua.

Resepi Nasi Arab Ala2 Mandy Ayam Bawang 🤤 Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Goreng Butter "Baby Boo" Jekfer

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Resepi Nasi Arab Ala2 Mandy Ayam Bawang 🤤:

  1. Ambil 4 cawan of beras sukatan cawan beras yang direndam terlebih dahulu- sy guna beras basmathi.
  2. Sediakan 7 of ketul ayam cuci bersih – ayam perlu direbus dgn bahan2 rebusan masak nasi.
  3. Ambil of Bahan A (rebusan ayam).
  4. Ambil 2 of sudu serbuk sup adabi.
  5. Pastikan 1 of sudu jintan manis.
  6. Sediakan 5 of bj cili padi.
  7. Sediakan 1 of bj bwg besar – potong 4.
  8. Pastikan 3 of bj bawang putih – buang kulitnya.
  9. Sediakan 4 of pelengkap tumis (kayu manis adik badik).
  10. Ambil 2 of inci halia.
  11. Pastikan Daun of ketumbar.
  12. Sediakan 2 of kiub pati ayam.
  13. Ambil of Bahagian B (lumur ayam).
  14. Pastikan 1 of sudu serbuk kunyit.
  15. Sediakan 1 of sudu sos tiram.
  16. Sediakan 1 of sudu madu.
  17. Sediakan 1 of sudu serbuk kari.
  18. Pastikan 1/2 of sudu garam(secukup rs).
  19. Sediakan of Bahan C (Tumis Ayam Bawang).
  20. Pastikan 1 of bj bwg merah – hiris.
  21. Pastikan 1 of inci halia – hiris.
  22. Pastikan 1 of sudu serbuk kari.
  23. Sediakan 1/2 of sudu rempah sup serbuk.
  24. Pastikan 2 of sudu air kosong.
  25. Sediakan of Bahan D (Tumis Nasi).
  26. Ambil 1 of bj bawang besar – hiris.
  27. Ambil 1/2 of inci – halia hiris.
  28. Ambil 1 of sudu butter.
  29. Pastikan 4 of pelengkap tumis (kayu manis adik badik).
  30. Ambil of Pewarna oren&kuning (sapa ada saffron, pakai saffron).
  31. Sediakan of Bahagian E (sambal, acar, kuah sup).
  32. Ambil 1/2 of timun potong dadu.
  33. Ambil 1/2 of tomato potong dadu.
  34. Sediakan 1/2 of bj bwg merah potong dadu.
  35. Sediakan of 👆🏼acar.
  36. Pastikan 3 of bj cabai besar – tumbuk.
  37. Sediakan 1/2 of bwg merah – tumbuk.
  38. Sediakan 1 of sudu perahan lemon.
  39. Sediakan 1 of sudu air masak.
  40. Ambil of Gula garam.
  41. Pastikan of 👆🏼sambal.
  42. Pastikan 3 cawan of air kosong.
  43. Pastikan 4 of pelengkap tumis.
  44. Pastikan Daun of sup/daun ketumbar.
  45. Sediakan 1/2 of bj tomato – potong 4.
  46. Ambil 2 of bj cili api.
  47. Ambil 1 of kiub pati ayam.
  48. Ambil of 👆🏼sup kosong.
  49. Ambil of Bahagian F.
  50. Pastikan 3 of bj ubi kentang- potong leper dan gorengkan sekejap. Xsuka xyah bubuh hehhehe.
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi Goreng Telur

Hubby menghantar bbm meminta agar saya memasak malam ni samada nasi arab atau beriani kerana beliau akan kembali ke pejabat untuk mesyuarat. Saya teringatkan resepi nasi Mandy yang dibuat oleh Rozilah yang hanya perlu merebus ayamnya, tanpa perlu dibakar. Saya fikir elok juga jika saya cuba resepi ini untuk tujuan kelainan. Nasi Mandy adalah sajian dari Arab Saudi iaitu negara Timur Tengah yang sememangnya sedap dan menyelerakan.

Cara-cara untuk memasak Resepi Nasi Arab Ala2 Mandy Ayam Bawang 🤤:

  1. Rebus ayam dgn bahan rebusan ayam.. rebus sampai ayam empuk. Dah empuk, keluarkan ayam dan masuk dlm bekas lain..
  2. Lumur ayam dgn bahan lumur ayam. Gorengkan seketika ayam tu.. Kemudian, tumiskan bahan tumis ayam bawang. Dah garing, masukkan ayam digoreng sekejap td. Gaul rata dan masukkan air kosong sikit bg xkering. Siap. Tutup api..
  3. Ambil bahan tumis nasi.. Tumis sampai garing. Masukkan beras yg sudah direndam, gaul rata tutup api..
  4. Masukkan beras yg digaul td ke dlm periuk nasi. Sy guna 4 cawan sukatan cawan beras, jadi air rebusan tu sy masukkan sampai ke no 6 dlm periuk ns yg sy tunjuk tu.. (cara sy masak ns perasa 😬). Masukkan 1/2 kiub pati ayam lg.. Ok, setel, masakla nasi.. sedap baunya nanti..
  5. Bila nasi dh masak, titik2 pewarna kuning dan oren ats nasi. Jarak2 kan.. pastu gaul dr bawah ke ats.jgn trlmpau gaul,nti nasi putus2.. huhuhuh (sapa ada saffron, buh saffron).
  6. Ok, pastu amek foil, sapu butter, susunla nasi, ubi kentang, n ayam bawang tu. blh tabur daun ketumbar dan cabai beso. Kalau xdk foil, susun ats nasi dlm periuk nasi je.. tutup, bg serasi rasa nasi dgn suma2 tu. pastu bungkus elok2, panggang le ats kuali magic kome tu n apa2 la boleh dipanggang..
  7. Utk acar, kita just tabur perasa lada hitam shj…
  8. Tumbuk semua bahan sambal, masukkan perahan lemon dan air masak, gula garam, gaul sebati. Siap..
  9. Utk sup kosong, bahan2 buat sup tu masak sampai mendidih. Siap..
Baca Juga >  Cara Mudah Nasi goreng beef pepperoni

Nasi Arab Mandy yang istimewa ini mempunyai ramai peminatnya yang tersendiri, lebih-lebih lagi ia dimasak dengan ringkas dan mudah yang dikatakan sesuai dengan citarasa orang Melayu di Malaysia dengan menggunakan ayam. resepi nasi arab ayam mandy , mandy chicken recipe, resepi nasi arab guna noxxa. Sementara menunggu nasi dan [email protected] siap dimasak, bolehlah kita membuat langkah seterusnya iaitu langkah keempat dan terakhir. Dua langkah ini kami kategorikan yang paling senang dalam menyediakan hidangan nasi arab mandy. Buat ibu-ibu yang nak mencuba resipi baru, mungkin Nasi Ayam Mandy ini sesuai untuk dicuba. Resipi yang dikongsikan oleh Nurfaryana Nazari simple je tapi membuka selera.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *