Bagaimana Ikan Celup Tepung Terengganu (ICTT)

Ikan Celup Tepung Terengganu (ICTT). Satu lagi destinasi ICT yang sangat popular kalau sebut je pasal Ikan Celup Tepung Terengganu ialah di Pantai Teluk Ketapang atau juga disebut Seberang Takir. The famous here is their local dish called ICT or Ikan Celup Tepung or in english, Deep fried battered fish. Not only fish, you can enjoy cuttlefish and prawns as well.

ICT ni dah sinonim sangat dah kan dengan negeri pantai timur ni. Kalau di Terengganu, salah satu warung ICT yang menjadi tumpuan ramai semestinya Warung ICT Pok Nong di Mengabang Telipot. Kali ni Yaya nak share dengan korang satu lagi warung ICT yang best, kena dengan selera Yaya.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selalu mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Ikan Celup Tepung Terengganu (ICTT) Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan melakukan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Satu lagi destinasi ICT yang sangat popular kalau sebut je pasal Ikan Celup Tepung Terengganu ialah di Pantai Teluk Ketapang atau juga disebut Seberang Takir. The famous here is their local dish called ICT or Ikan Celup Tepung or in english, Deep fried battered fish. Not only fish, you can enjoy cuttlefish and prawns as well.

Baca Juga >  Bagaimana Sayur Kolok Terengganu

Oleh itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, cukup melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Ikan Celup Tepung Terengganu (ICTT):

  1. Pastikan 8 of Ekor ikan Selar.
  2. Sediakan 3 cawan of tepung beras (+).
  3. Ambil 1 of sudu kecil garam (+).
  4. Pastikan 1/2 of sudu kecil kapur sireh (+).
  5. Pastikan 1 of biji telur (+).
  6. Sediakan 1/4 of sudu serbuk kunyit (+).
  7. Sediakan 1 1/2 cawan of air sejuk (+).
  8. Ambil 3 of ketul ais kiub.
  9. Sediakan of Minyak untuk menggoreng.

Salah satu menu makanan popular di Terengganu adalah Ikan Celup Tepung (ICT). Terdapat beberapa kedai yang popular dengan ICT di daerah Kuala Teren. Bagi kami, ikan celup tepung dan sotong celup tepung di Warung Pok Nong biasa sahaja walaupun ikan, sotong dan udangnya segar atau fresh. Semua orang tahu ikan-ikan di Terengganu memang manis-manis.

Langkah Penyediaan untuk memasak Ikan Celup Tepung Terengganu (ICTT):

  1. Bersihkan ikan.
  2. Bancuhkan kesemua yang bertanda (+). Pastikan adunan tak terlalu cair. Jika perlu tambah tepung beras jika adunan kelihatan cair. Pastikan riada ketulan tepung..
  3. Panaskan minyak. Pastikan minyak betul betul panas. Cara nak test. Titikkan sedikit adunan tepung kedalam minyak. Jika adunan tepung tenggelam, minyak belum panas sepenuhnya. Jika adunan tepung terburai didalam minyak. Menunjukkan minyak dah panas..
  4. Masukkan ketulan ais dalam adunan..
  5. Salut ikan dalam adunan. Dan masukkan dalam minyak. Goreng sehingga kelihatan garing.
  6. Baki adunan tepung boleh dititiskan dalam minyak untuk dijadikan krupkrup sebagai hiasan di atas ikan.
  7. Boleh dihidangkan dengan Sos Thai dan dimakan dengan nasi panas serta sup sayur. #dudukrumah.
Baca Juga >  Langkah Ikan Cencaru Percik Terengganu Style

Kami sudah mencuba ikan celup tepung dan sotong celup tepung di serata tempat di Terengganu, masih ada warung lain yang lebih sedap dan murah. Ikang Celup Tepung @ ICT One of the specialty of Terengganu is Ikan Celup Tepung. The local had commercialized it by making its abbreviation of ICT to be a commercial name. Di Terengganu ICT bukan information and communication technology, tetapi 'ikan celup tepung'. Ikan itu termasuklah sotong, ketam, udang dan lain-lain tangkapan dari laut.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *