Panduan Langkah demi Langkah Mee Kari Kuah Udang (Mi)

Mee Kari Kuah Udang (Mi). Resepi Mee Kari yang memang sangat sedap dan dimasak menggunakan air rebusan udang. Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak, termasuk bahan untuk hiasan atau taburan dia atas hidangan, tapi itulah yang menariknya tentang mee kari. Bagi saya kombinasi seafood iaitu kerang dan udang juga sememangnya menambah lebih perisa untuk kuah kari.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah: Daging Ayam yang telah dipotong kecil. Sebelum kita mula memasak, kita akan buat stock air udang. Inilah petua untuk menjadikan kuah sedap.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resepi Mee Kari yang memang sangat sedap dan dimasak menggunakan air rebusan udang. Boleh dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak, termasuk bahan untuk hiasan atau taburan dia atas hidangan, tapi itulah yang menariknya tentang mee kari. Bagi saya kombinasi seafood iaitu kerang dan udang juga sememangnya menambah lebih perisa untuk kuah kari.

Mee Kari Kuah Udang (Mi) Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Langkah Mee Cintan kari ayam

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee Kari Kuah Udang (Mi):

  1. Sediakan of Bahan Kisar:.
  2. Sediakan 5 of biji bawang besar merah.
  3. Pastikan 5 ulas of bawang putih.
  4. Sediakan 3 of inci halia.
  5. Sediakan 1/2 cawan of ikan bilis.
  6. Sediakan 1/2 cawan of udang segar.
  7. Sediakan of Bahan Tumis.
  8. Sediakan of Kayu manis,bunga lawang,biji pelaga.
  9. Sediakan of Minyak.
  10. Pastikan of Bahan kisar.
  11. Pastikan 4 of sb serbuk kari daging.
  12. Ambil 1 of sb serbuk kari ikan.
  13. Pastikan 3 of sb cili kering kisar.
  14. Sediakan 3 batang of serai diketuk.
  15. Sediakan of Semangkuk isi ayam dipotong kecil.
  16. Ambil of Bahan Celur/rebus.
  17. Sediakan 4-5 of peket mee kuning.
  18. Pastikan of Sawi.
  19. Ambil of Taugeh.
  20. Pastikan of Telur.
  21. Sediakan of Kerang (optional).
  22. Pastikan of Bahan Campuran dan kuah.
  23. Ambil 3 of peket fish ball.
  24. Ambil 2 of peket fish cake.
  25. Pastikan 2 of peket tauhu bulat.
  26. Pastikan 1 kg of santan.
  27. Pastikan 2 of sb asam jawa dibancuh dgn air.
  28. Pastikan of Garam, gula secukup rasa.

Bahan – bahan: Bahan A (dikisar): Sebiji. Kali ini kami nak bagi mee kari resepi istimewa khas untuk anda buat dengan beberapa tips istimewa. Untuk dapatkan kuah mee yang sedap , anda kena buat air stok udang. Nak pergi beli dalam kuantiti yang banyak, macam lambat pula nak menunggu.

Cara-cara untuk memasak Mee Kari Kuah Udang (Mi):

  1. Sediakan bahan kisar..
  2. Tumiskan rempah dan bahan kisar,cili kering kisar,serbuk kari dan serai sehingga pecah minyak. Masukkan gula. Masukkan ayam sekejap..
  3. Masukkan santan,air,sedikit air asam jawa dan bahan campuran lain. Masak sehingga mendidih dan kuah nampak cantik. Perasakan dengan garam..
  4. Sementara itu,celur/rebus bahan2 yang dinyatakan..
  5. Sedia di hidang..
Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Mee Rebus Daging Tetel

Apa kata cuba buat Mee Kari Chinese Style seperti yang dikongsikan oleh Puan Mar Rahmat. Saya bersyukur dapat belajar banyak resepi dari blog Kak Azie ni, especially resepi Mee Udang. Saya buat resepi ini masa open house di rumah mertua dan rumah mak, sambutannya memang luar biasa!!! Kuah licin dan tak cukup, semua kata sedap dan saya pun promotelah blog Kak Azie 🙂 alhamdulillah gembira sgt bila org puas hati makan 🙂 Kak Azie, saya selalu jenguk blok akak kalau nak masak. hari ini nak masak mee kari, minta izin ye kak 🙂 saya dapat rasakan kak Azie ni lembut orangnya. salam perkenalan dari saya. husband saya pun orang kelantan, selalu juga saya masak nasi kerabu, nasi dagang, laksam. oya, selalu saya masak ikut resepi akak, memang menjadi. terima kasih 🙂 Bagi Kekny mee kari yang sedap kuah dia cayaq cayaq sikit tapi rasa tu kaya dan orang Kedah kata berasa la. Mee kari yang sedap ni selain menggunakan bahan-bahan yang betul kena juga lengkap bagai.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *