Langkah Nasi Minyak Simple

Nasi Minyak Simple. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Kakak Faa Kuantan, Pahang. Jika tetamu bertandang ke rumah untuk beraya secara mengejut, jangan risau. Jika anda sedang mencari resepi nasi minyak simple dan mudah, anda boleh ikuti perkongsian ini untuk anda sediakan sendiri di rumah.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni. Apa yang istimewanya, ia tetap nampak sedap dan menyelerakan walaupun cuma guna beras biasa.

Nasi Minyak Simple Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Cara termudah Nasi Minyak Terengganu

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak Simple:

  1. Sediakan of Nasi minyak.
  2. Ambil 4 of pot Beras (Saya guna Parboil Pusa cream) rendam sejam.
  3. Ambil 1 of biji bawang merah.
  4. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  5. Pastikan 1 of inci halia.
  6. Pastikan 1 of kayu manis.
  7. Sediakan 3 of Bunga lawang.
  8. Pastikan 3 of cengkih.
  9. Sediakan 3 sudu makan of majerin.
  10. Sediakan 1 cawan of Susu cair.
  11. Pastikan 1 helai of daun pandan yang dicarik dan disimpulkan.
  12. Sediakan of Air secukupnya.
  13. Ambil of Pewarna kuning.
  14. Ambil of Ayam masak merah.
  15. Sediakan 10 of ketul ayam dilumur kunyit dan garam.
  16. Sediakan 1 of senduk cili kisar.
  17. Ambil of Gula nise/gula merah.
  18. Sediakan of Air asam jawa.
  19. Pastikan of Bawang merah.
  20. Ambil of Acar mentah.
  21. Pastikan 1 of biji bawang besar dipotong nipis.
  22. Pastikan 1/2 of biji timun.
  23. Pastikan 1/4 of biji nenas.
  24. Sediakan 1/2 of biji lobak merah.
  25. Ambil 2 of biji cili padi (kalau suka pedas, boleh tambah).
  26. Pastikan 1 sudu makan of gula (saya guna Gula organic).
  27. Ambil 1 sudu makan of sunquick.

Biasa kita jumpa nasi minyak di kenduri-kenduri kahwin. Jadi pada hari tersebut, jumpa la macam-macam jenis, kadang ada Nasi Minyak Terengganu, Nasi Minyak Hujan Panas, Nasi Minyak Chef Wan la dan macam-macam. Itulah dia penangan resepi nasi minyak simple ni yang memang sinonim dengan majlis perkahwinan. Al maklumlah, kalau orang bujang tak jadi hal sangat dia nak sebut nasi minyak seribu kali pun tapi kalau yang dah kahwin ni, bab-bab macam ni memang sensitif sikit.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak

Cara-cara untuk memasak Nasi Minyak Simple:

  1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia.
  2. Masukkan majerin, masukkan bahan kisar dan 3sekawan dan daun pandan. Biarkan seketika..
  3. Masukkan air, kemudian Susu dan Beras. Saya guna noxxa, Hp 8minit. Atau, boleh masak guna periuk nasi biasa.
  4. Setelah periuk berbunyi, keluarkan wap dan buka. Masukkan garam dan titiskan pewarna. Kemudian gaulkan sekata..
  5. Goreng ayam dahulu. Ada orang suka separuh masak, saya goreng macam biasa dan bahagi dua sebab anak-anak tak makan pedas..
  6. Tumiskan cili sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan gula nise dan air asam jawa..
  7. Dah rasa semua cukup rasa, masukkan bawang besar dan ayam. Gaulkan sekata sehingga bawang layu. Kemudian boleh angkat.
  8. Untuk acar mentah, hiris halus bawang besar, timun dan potong lobak merah memanjang dan nipis..
  9. Masukkan nenas yang dipotong kecik, cili padi, sesudu gula dan sesudu sunquick. Gaulkan rata. Kemudian boleh hidangkan. Selamat mencuba..

Menu nasi minyak begitu sinonim dikaitkan dengan menu istimewa di majlis perkahwinan. Pun begitu tidak salah kiranya sekali sekala dijadikan menu istimewa untuk dinikmati bersama keluarga. Apatah lagi, dengan perkongsian resipi daripada angah izan begitu ringkas penyediaannya dan nampak menyelerakan. Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *