Nasi Minyak. Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

However, it is also common in neighboring Jambi as far north to Medan in North Sumatra. In a glimpse, nasi minyak looks and tastes slightly like nasi kebuli, this. Nasi ( Rice ) Minyak ( Ghee ) is an extremely common and famous dish among the Malays here.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memasak adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh tersebut, apabila anda memerlukan resipi baru, kamu mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Nasi Minyak is a fragrant rice dish enjoyed with curries and other side dishes. Literally translated from Malay, nasi minyak means oil rice. It is probably named after one of the main ingredients, clarified butter which is also known as ghee.

Nasi Minyak Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma di talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan tetap mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan dampak resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Nasi minyak Bangfiq

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Nasi Minyak:

  1. Pastikan of Bahan Nasi :.
  2. Pastikan 1 of biji bawang besar.
  3. Pastikan 3 ulas of bawang putih.
  4. Sediakan 1/2 of inci halia.
  5. Sediakan 1 of sudu besar minyak sapi.
  6. Pastikan 1 batang of kulit kayu manis.
  7. Ambil 1 of kuntum bunga lawang.
  8. Ambil 4 of biji buah pelaga.
  9. Pastikan 1 1/2 cawan of beras basmathi.
  10. Ambil 2 1/2 cawan of air.
  11. Ambil 2 of sudu besar garam (jika kurang masin, boleh tambah).
  12. Sediakan Sedikit of serbuk perasa.
  13. Pastikan 1 of sudu besar kismis.
  14. Sediakan 1 of genggam bawang goreng.
  15. Sediakan of Bahan Ayam Masak Merah :.
  16. Sediakan 4 of ketul ayam.
  17. Pastikan 1/2 of sudu besar garam.
  18. Pastikan 1 of sudu besar kunyit.
  19. Ambil 1 of biji bawang besar (dikisar halus).
  20. Sediakan 3 of biji bawang putih (dikisar halus).
  21. Ambil 1 of inci halia (dikisar halus).
  22. Ambil of Rempah 3sekawan (3biji buah pelaga, 1kuntum bunga lawang, 5biji bunga cengkih).
  23. Pastikan 1 batang of serai (diketuk).
  24. Ambil 3 of sudu besar cili kisar.
  25. Ambil 1 cawan of air.
  26. Ambil 1 of biji tomato (dipotong kecil).
  27. Pastikan 3 of sudu besar sos cili.
  28. Sediakan 2 of sudu besar sos tomato.
  29. Pastikan 2 sudu teh of garam.
  30. Sediakan 1 sudu teh of gula.
  31. Sediakan of Secubit serbuk perasa.
  32. Pastikan of Bahan Jelatah :.
  33. Pastikan 2 of inci timun (dihiris halus).
  34. Ambil 1 of biji tomato (dihiris halus).
  35. Sediakan 3 of biji cili padi (dihiris halus).
  36. Sediakan 1 sudu teh of gula.
  37. Ambil of Secubit garam.

It is a key dish in Malay weddings but of course it can be eaten anytime too, no special occasions needed for it. Usually it's just Nasi Minyak but the recipe is with a twist, adding some lemon grass into it and bringing the taste out more. Dah bosan nak hidangkan ketupat dan rendang, apa kata kita cuba resepi nasi minyak simple yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman ni. Yang baru first time nak cuba buat nasi minyak tu, insha Allah menjadi kalau cuba resepi ni.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Meriah

Langkah Penyediaan untuk memasak Nasi Minyak:

  1. Nasi Minyak : Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan kuali. Masukkan minyak sapi. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga..
  2. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau. Masukkan beras dan air. Kacau sebati..
  3. Masukkan beras, kismis, garam dan serbuk perasa ke dalam periuk nasi. Masak seperti masak nasi biasa (sukat beras & air betul2 supaya nasi masak elok)..
  4. Bila dah masak, kuis nasi dengan garfu (untuk elakkan nasi patah)..
  5. Ayam Masak Merah : Ayam digaul garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan..
  6. Tumiskan rempah 3sekawan, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan serai. Masukkan cili kisar dan air. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan tomato, sos cili dan sos tomato. Masak sehingga kuah pekat..
  7. Masukkan ayam yang telah digoreng. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..
  8. Jelatah : Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul sebati..
  9. Cadangan Hidangan : Hidangkan nasi minyak bersama-sama ayam masak merah dan jelatah. Dalam gambar tu ada ikan masin (saje je buat penambah selera gituu) 🤭Selamat mencuba..

Saya lebih suka menyediakan Pajeri Nenas di SINI untuk digandingkan dengan nasi minyak. Tapi sebab tak ada nenas, saya buatlah Acar Mentah Timun. Nasi minyak, atau nasi yang dimasak dengan ghee, adalah nasi berperisa yang amat popular di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa. Saya menyediakan nasi minyak dengan kawan kawannya iaitu Ayam Masak Merah dan Acar Timun untuk hidangan anak anak di hari raya kedua. Hari raya pertama dah makan lemang dan rendang, jadi hari raya kedua mesti nak makan nasi.

Baca Juga >  Cara Mudah Nasi Minyak Selamat Tinggal 2020

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *