Cara Mudah Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋

Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋. Resipi sedap dan mudah untuk Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋. Sedapnya tu memang tak boleh nak bincang! Apa pun lauk masakan dengan kari kepala ikan confirm akan berebut.

Kari kepala ikan siakap masak petai. ikan siakap, biji bawang besar, bawang putih, cili kering, cili merah, bendi, kentang, kari. Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋 Lauk yg menjadi kesukaan keluarga kami.masak kari daun kesum & kerisik.mmg lain dr yg lain.tak caya boleh cuba😁. Untuk mendapatkan rasa kari yang seimbang, bahan-bahan ramuan mestilah cukup dan seimbang.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Resipi sedap dan mudah untuk Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋. Sedapnya tu memang tak boleh nak bincang! Apa pun lauk masakan dengan kari kepala ikan confirm akan berebut.

Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋 Cara lain untuk mendapatkan resipi percuma dalam talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Baca Juga >  Bagaimana Kari Ikan Merah Ala Mamat

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋:

  1. Ambil of 1 kilo ikan tombak.
  2. Ambil 5 of biji bwg merah*.
  3. Sediakan 2 of biji bwg putih*.
  4. Sediakan 2 of hiris lengkuas*.
  5. Ambil of 2 hiris halia*.
  6. Pastikan 2 of hiris kunyit*.
  7. Sediakan 4 of sdb rempah kari pelbagai jenama.
  8. Pastikan 2 of sdb cili kering yg dah diblend.
  9. Sediakan 1 of sdb kerisik.
  10. Sediakan 1 of tangkai daun kesum.
  11. Ambil of 2 cwn santan pekat.
  12. Sediakan of 2 keping asam keping.
  13. Ambil of Bahan perasa.

Ikan baung kegemaran suami, selain gulai kuning dia suka asam pedas macam ni. Kalau beli ikan,kepalanya dimasak asam pedas (kalau ga malas masaknya, hehehheee). Kalau kepala ikan di goreng kan ga bisa dimakan, kalau dimasak kuah enak untuk isep-isep,, hihihihii 😁 wangi daun kesumnya menggoda,kalau ga ada daun kesum ganti daun kunyit juga enak, kalau ada dua-duanya lebih s. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan kiub ikan bilis.

Cara-cara untuk memasak Masak kari daun kesum kepala ikan tombak😋:

  1. Blend semua bahan yg bertanda*.
  2. Panaskan minyak dlm periuk….
  3. Minyak dah panas masukkan cili kering yg diblend…masak sampai pecah minyak….
  4. Masukkan rempah,kerisik & bahan* blend tadi…masukkan daun kesum kacau lagi & masak sampai pecah minyak…
  5. Masukkan santan & tambah air secukupnya..ikut kepekatan yg kita mahu…
  6. Bila kuah dah mendidih masukkan asam keping,ikan & bahan perasa…dah siap boleh dihidangkan😋😋.

Biarkan kuah mendidih dan pekat sedikit. Masukkan kepala ikan dan biarkan kepala ikan masak. Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau/merah. Untuk video tutorial sila tekan butang 'PLAY' atau klik link di bawah Resepi Kari Kepala Ikan sedap, menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap, di hidang bersama air asam tomato. Menu lazat untuk hidangan tengah hari.

Baca Juga >  Langkah Masak asam pedas kepala ikan jenahak

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos serta mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *