Langkah Mee kari tak ingat dunia

Mee kari tak ingat dunia. Bahan hiasan lain macam sawi , taugeh dan cili merah semua aku tak hidang sebab semua rumah takder stok baik kat rumah masing-masing dan pasar. Tapi sebab gigih jugak nak hidang kat tetamu sekali teringin nak makan mee kari sendiri masak , maka guna jerlah apa yang ada. Ok, berbalik pada menu open house – Kot ada yang buntu nak masak apa esok, apakata try masak Mee Kari Style Nina yang mudah lagi simple ni.

Setakat ni dah dua kali saya makan mee kari tu. Tapi, tak tahulah tekak orang lain macam mana kan. Dan lagi satu mee tu banyak tau.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selalu memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Mee kari tak ingat dunia Salah satu cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan berbuat carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Bahan hiasan lain macam sawi , taugeh dan cili merah semua aku tak hidang sebab semua rumah takder stok baik kat rumah masing-masing dan pasar. Tapi sebab gigih jugak nak hidang kat tetamu sekali teringin nak makan mee kari sendiri masak , maka guna jerlah apa yang ada. Ok, berbalik pada menu open house – Kot ada yang buntu nak masak apa esok, apakata try masak Mee Kari Style Nina yang mudah lagi simple ni.

Baca Juga >  Langkah Mee Rebus Johor

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Mee kari tak ingat dunia:

  1. Sediakan of Kisar.
  2. Ambil 1 of biji bawang merah besar.
  3. Pastikan 3-4 of biji bawang putih.
  4. Ambil 1 cm of halia.
  5. Pastikan of Kuah.
  6. Pastikan 2 of sudu serbuk kari.
  7. Ambil 1 of sudu besar cili kisar.
  8. Sediakan of Rempah 3 serangkai.
  9. Ambil 1 batang of serai dititik.
  10. Pastikan 1/4 of genggam ikan bilis (ditumbuk halus).
  11. Pastikan 3 1/2 cawan of air.
  12. Pastikan of Semangkuk kecil isi ayam.
  13. Ambil 3 of fishcake.
  14. Sediakan 1/2 of paket bebola ikan.
  15. Sediakan 3 of tangkai daun kari.
  16. Sediakan 150 ml of santan (brand kara).
  17. Sediakan 1 of kiub ayam.
  18. Sediakan of Garam.
  19. Pastikan of Lain-lain.
  20. Ambil of Sawi (celup air panas).
  21. Pastikan of Taugeh segenggam (celup air panas).
  22. Ambil of Tauhu (digoreng).
  23. Pastikan 1 of biji Cili merah.
  24. Pastikan 1 of biji limau kasturi.
  25. Ambil 2 of biji telur rebus.
  26. Ambil of Bawang goreng.
  27. Ambil 1 of bungkus mee kuning.

Walaupun saya order time saya lapar, tetap saya tak dapat nak habiskan. Besarkan api ke tahap sederhana besar. Sentiasa kacau suapaya santan tak berketul. Perasakan dengan gula,garam dan serbuk perasa.

Cara-cara untuk memasak Mee kari tak ingat dunia:

  1. Tumis bahan kisar, rempah 3 serangkai, serai sehingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari (dah dibancuh air), cili kisar dan daun kari sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ikan bilis yg dah ditumbuk.
  4. Masukkan air, batang sawi, ayam, fishball, dan fishcake sehingga mendidih.
  5. Masuk santan. Masak api kecik. Baru cantik pecah minyak dia.
  6. Then masukkan kiub ayam, garam secukup rasa. Kalau nk pekat lagi, masukkn lagi santan sikit..
  7. Sambil tu buat la barang2 hias dia. N then boleh makan..
Baca Juga >  Bagaimana Mee rebus yabedabedu

Salam, menu yang tak dijangka-jangka hari ni hehee, streamyx problem makanya terlebih rajin, kebetulan bahan-bahan semua ada dan cukup lengkap, saya buat resepi sendiri iaitu Mee Kari Seafood Creamy, pepandai je letak krim dalam mee kari HAHAHAHA, layan!. Dalam mee kari ni saya tak gunakan santan tapi saya gunakan krim masakan, sama macam krim. Kerana ita dan anak-anak cukup mengemari mee kari. setiap kali ita merasa mee kari yang enak ita tidak akan teragak-agak untuk bertanya apakah rahsianya. dan ita akan olah semula resepi dan akhirnya ita dapat lah resepi yang telah lama ita gunakan setiap kali ita menyediakan mee kari. Penang Curry Mee atau ada yang mengelarnya Hokkien Mee memang cukup popular dan terkenal di Malaysia dan Singapura. Mee berkuah ini di katakan berasal dari Fuji Cina dan di bawa serta di perkenalkan ke Tanah Melayu oleh pedagang-pedagang Cina.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk memperoleh begitu banyak tanpa sebarang kos & mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *