Panduan Langkah demi Langkah Ketupat Sotong Kelantan Kahwin Terengganu

Ketupat Sotong Kelantan Kahwin Terengganu. Ketupat sotong ni ialah salah satu makanan favourite aku tau! walau pun aku bukanlah asal dari Kelantan atau Terengganu tapi first time cuba dulu terus jadi kesukaan. Selalunya aku beli kat pasar malam je tu pun susah nak cari kat Perlis ni. Hari ni jom kita try resepi Ketupat Sotong sedap Terengganu.

Antara resepi ketupat sotong terengganu, resepi ketupat sotong kelantan dan resepi ketupat sotong kedah. Saya paling suka makan yang resipi ketupat sotong terengganu kerana keunikan rasanya yang lemak manis masin gitu. Bersihkan sotong, buang kulitnya supaya kuah tidank menjadi merah.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin tetap mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah memaku adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya yakni apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Ketupat sotong ni ialah salah satu makanan favourite aku tau! walau pun aku bukanlah asal dari Kelantan atau Terengganu tapi first time cuba dulu terus jadi kesukaan. Selalunya aku beli kat pasar malam je tu pun susah nak cari kat Perlis ni. Hari ni jom kita try resepi Ketupat Sotong sedap Terengganu.

Ketupat Sotong Kelantan Kahwin Terengganu Tips lain untuk mendapatkan resipi percuma pada talian adalah dengan melayari laman web majalah kegemaran anda. Majalah yang memfokuskan kebanyakan wanita dan keluarga akan selalu mempunyai beberapa resipi baru setiap minggu di laman web mereka, yang boleh sangat membantu bagi mereka yang mencari resipi terbaru tanpa kos.

Baca Juga >  Langkah Nasi minyak Terengganu

Sama itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, pas melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging itu.

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Ketupat Sotong Kelantan Kahwin Terengganu:

  1. Sediakan 10 of ekor sotong saiz sederhana.
  2. Pastikan 10 sudu makan of beras pulut.
  3. Ambil 1/2 cawan of santan pekat untuk Gaul bersama beras pulut.
  4. Sediakan 1/2 cawan of santan untuk rebusan awal bersama 3 cawan air.
  5. Pastikan 2 cawan of santan untuk ditambah bila pulut telah masak.
  6. Sediakan 3 keping of gula melaka /nisang(saiz kecil jenis Thailand).
  7. Pastikan 10 of biji halba.
  8. Pastikan of Setengah inci halia di mayang.
  9. Pastikan of Sehelai daun pandan.
  10. Ambil 1/8 sudu teh of garam.
  11. Sediakan of Lidi untuk kemasan sotong.

Kemudian, isikan beras pulut dalam badan sotong, jangan terlalu penuh kemudian tutupkan dengan kepala sotong dan cucuk menggunakan lidi. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih dan sotong separuh masak. There is laksam, laksa Terengganu, otak-otak, sata, pulut lepa, ketupat sotong and kerepok lekor.

Langkah Penyediaan untuk memasak Ketupat Sotong Kelantan Kahwin Terengganu:

  1. Bersihkan sotong, sejat.
  2. Gaul pulut bersama ½ cawan santan.
  3. Masukkan ulut kedalam sotong Dan tolak, Kan dengan mengunnakan hujung sudu untuk memenuhi bahagian bawah sotong, isi hanya separuh badan sotong.
  4. Masukkan kepala sotong pastikan keseluruhan kepada Masuk Dan sematkan dengan lidi di atas dari hujung kepala sotong, bagi mengelakkan kepala sotong putus bila di masak.
  5. Susun spring yang telah di isi dengan pulut kedalam periuk.
  6. Masukkan santan Dan air serta halba, halia dna daun pandan Rebus sehingga pulut masak (20 hingga 25 minit).
  7. Bila pulut telah masak, masukkan santan pekat Dan Juga nisang /gula melaka dan garam.
  8. Masak sehingga mendidih, tambahan perisa jika perlu(kuah ketupat Sotong ini tidak semanis versi asli kelantan).
  9. Ketupat Sotong manis2 manja berperisa ala2 ketupat Sotong lemak terengganu.
Baca Juga >  Cara Mudah Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

Cadangan Hidangan: Dimakan begitu sahaja atau bagi menambah kelazatannya boleh dimakan bersama nai putih. Resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang atau nisan atau gula seperti resepi Kelantan. Resepi Ketupat Sotong Ala-ala Terengganu. p/s: Maaflah gambar tak secantik mana. Ketupat Sotong Terengganu Ketupat Sotong ini adalah salah satu makanan tradisi Terengganu. Biasanya dihidangkan terutama pada hari-hari perayaan atau sebagainya.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tidak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *