Langkah Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste)

Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste). Resep masakan rumahan, tumis ikan tongkol. Ikan tongkol yang sudah direbus hingga matang ini, diiris-iris, kemudian dikemas se. Eh, ikan tongkol ni masak la apa pun, confirm outcome dia memang sedap.hihi.

Antara ikan yang belum berani MaDiHaA makan ikan aye & ikan kembong. Selain tu, sotong, ketam, kerang & udang memang tak berani langsung nak sentuh. Akhir sekali pagi tadi, saya memasak Sambal Ikan Tongkol, lauk orang Terengganu yang dimakan bersama nasi lemak.

Sekiranya anda gemar memasak, anda mungkin selamanya mencari resipi baru seterusnya untuk mencuba keluarga dan rakan anda. Masalah menyusuk adalah sangat membosankan jika anda selamanya memasak perkara yang sama. Oleh itu, apabila anda memerlukan resipi baru, anda mungkin akan kehabisan dan membeli buku masakan terbaru di rak. Masalahnya ialah apabila anda melakukan ini, agak sukar untuk mencuba makanan baru.

Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste) Satu diantara cara mudah untuk mendapatkan resipi dengan percuma adalah dengan melihat dalam talian. Anda boleh mendapatkan resipi dalam talian dengan melakukan beberapa perkara. Pertama, kamu boleh mencuba resipi percuma dengan melaksanakan carian. Pergi ke mesin carian kegemaran atau terdekat anda dan taipkan “resipi percuma”. Anda akan terkejut dengan berapa banyak resipi yang akan muncul.

Resep masakan rumahan, tumis ikan tongkol. Ikan tongkol yang sudah direbus hingga matang ini, diiris-iris, kemudian dikemas se. Eh, ikan tongkol ni masak la apa pun, confirm outcome dia memang sedap.hihi.

Sambil itu, bukannya mengeluarkan tiga puluh ringgit untuk buku masakan terbaru setiap kali anda mula menginginkan resipi baru, sedang melayari dalam talian dan melakukan penyelidikan. Anda akan dapati bahawa anda boleh memasukkan daging tertentu dan mendapatkan hasil resipi baru yang mengandungi daging tersebut.

Baca Juga >  Panduan Langkah demi Langkah Gulai putih Terengganu

Bahan-bahan yang di perlukan adalah : Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste):

  1. Pastikan 5 keping of ikan tongkol(yg siap direbus).
  2. Pastikan 5 of sdm serbuk cili/cili kisar.
  3. Ambil 100 gm of nise/gula melaka.
  4. Sediakan 15 gm of belacan.
  5. Pastikan 50 ml of air asam jawa.
  6. Pastikan 1/2 of sdt garam halus.
  7. Sediakan 1 of sdm gula.
  8. Sediakan 1/2 of sdt serbuk perasa.
  9. Sediakan of Bahan Kisar Dan Tumis.
  10. Pastikan 5 ulas of bawang merah*.
  11. Ambil 1 of labu bawang besar*.
  12. Ambil 3 ulas of bawang putih*.
  13. Ambil 1 helai of daun pandan.
  14. Ambil 100 ml of air.
  15. Pastikan 7 of sdm minyak masak.

Saya pertama kali makan sambal ikan tongkol semasa balik kampung di mana Wahidah, isteri anak saudara saya yang berasal dari Terengganu telah memasaknya untuk dimakan dengan nasi lemak. selain itu, ikan tongkol juga boleh dimasak asam pedas. Padanan rasa lengkuas, cili, kunyit sesuai bersama ikan tongkol. Terdapat banyak variasi masakan pedas mengikut negeri. Pada pendapat penulis, penggunaan daum kesum atau bunga kantan untuk asam pedas ikan tongkol adalah kurang baik.

Langkah Penyediaan untuk memasak Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste):

  1. Kisar bahan2 bawang *…kemudian masukan minyak kedalam kuali guna api dapur yg sederhana, masukan daun pandan serta bawang kisar…tumis hingga wangi dan naik bau….
  2. Bila bawang kisar dah kekuningan…masukan serbuk cili tumis hingga betul2 garing serta tambahkan air,gula nise, gula,belacan, garam dan air asam jawa…biarkan bahan tumis sedikit kering….
  3. Setelah bahan tumis dah sedikit garing tambahkan serbuk perasa dan masukan ikan aye rebus…biarkan mesra seketika, padam kan api dapur…Ok siap๐Ÿ˜˜ (untuk cara rebus ikan aye boleh scroll resepi Style Aza Aaj di app Cookpad carian "ikan tongkol kukus/rebus").
  4. Tumis Ikan Aye/Tongkol…#StyleAzaAaj is done…untuk resepi tumis ikan aye akk selalu gandingkan bersama nasi lemak dan dijadikan menu sarapan atau lunch…Jemput cuba ya…sedap๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ˜˜.
Baca Juga >  Langkah Laksa Terengganu Mak Mertua Kate ko!

Setiap negeri di negara kita tentunya mempunyai hidangan tertentu yang dianggap istimewa, termasuklah negeri Terengganu Darul Iman, Selain terkenal dengan nasi dagangnya, terdapat pelbagai lagi masakan asli Terengganu yang khas dihidangkan terutama pada hari perayaan atau majlis kenduri. Tentunya dapat menambat selera para tetamu yang bertandang. Siapkan ikan tongkol, siangi dan cuci bersih. Jika ikan terlalu besar potong menjadi dua bagian. Jika masih terlihat kemerahan kukus kembali.

Sungguh mengagumkan dan menyeronokkan untuk mendapatkan begitu banyak tanpa sebarang kos dan mula memasak dengan cara yang tak pernah anda bayangkan sebelumnya.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *